2008-06-25

Svenska Freenetportalen är live!

Henrik Alexandersson meddelade att någon vid namn Marianne Mikkos hade föreslagit att alla bloggar skall kontrolleras och licensieras av staten. DN har också skrivit om eländet. Vi har också hört att PKU-registret möjligtvis ska kunna användas av polisen i stor skala, plus att FRA-övervakningen gått igenom och allehanda tvångsmedel och ruggiga lagförslag är på väg åt medborgarnas håll.

Jag blir precis lika matt som alla andra, men vi kan ju faktiskt inte stillatigande se på när allt tas ifrån oss. Rick Falkvinge hävdar bestämt att kryptering inte är rätt väg att gå och jag kan till viss del hålla med honom om det. Men jag tycker att det är bättre att ha en reservväg ut ifall det skulle gå helt åt helvete.


Under några dagar har jag suttit och utformat en portalsite för att samla Freenet-bloggar på ett och samma ställe. Freenet är ett nätverk som inte många använder, just för att det är lite svårt att hitta läsvärda saker. Detta tänker jag försöka överbrygga med den här portalen. Det hade varit lite coolt med en helt anonym bloggosfär, måste jag säga.

Freenet kan vara ett nätverk i nätverket där användare bara är anslutna till användare som de litar på. Det är också utrustat med så kallad OpenNet-funktion, där man ansluter till andra som har OpenNet-funktionen påslagen. Detta gör att man slipper att vänta tills alla ens vänner skaffar Freenet för att kunna använda det.

Freenet har ingen central punkt. Det är därför både svårt att övervaka och att förstöra. Delar av nätverket går kanske att slå ut, men så gott som aldrig helheten. På det sättet är Freenet likt Internet som fenomen.

Information och data lagras på datorerna som utgör Freenet, utifrån hur populär informationen är. Lagringskapaciteten blir så stor som användarna sammantaget ger Freenet att använda. Information som inte efterfrågats på länge riskerar därför, om lagringskapaciteten skulle ta slut, att automatiskt tas bort från Freenet. Detta innebär också att censurering är omöjligt så länge någon söker på informationen i fråga.

Freenet använder sig av krypterad kommunikation från punkt till punkt. Det innebär att det är mycket svårt att avlyssna trafiken till och från de datorer som är anslutna till Freenet.

Även det som Freenet lagrar lokalt på datorn är krypterat. Freenet är utformat så att användaren som kör Freenet inte ska veta vad de lagrar på sin egen dator, i det så kallade datalagret eller Data Store. Därmed kan de inte hållas ansvariga för det som lagras på datorn.

Jag håller på med ett antal screencasts som visar hur man installerar Freenet, hur man skaffar sig en freemail-adress och hur man på ett mycket enkelt sätt startar en blogg via Freenet. Dessa kommer att färdigställas de närmsta dagarna, men om du inte kan ge dig till tåls kan du ju prova portalsajten som återfinns här. Den kräver dock en fungerande installation av Freenet för att fungera. Här kan du läsa om hur du installerar Freenet på Ubuntu och Mac OS X.

Andra bloggar om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Mycket bra initiativ! Håller också med Falkvinges princip men i dessa tider måste vi bära både hängslen och livrem. "Expect the best, prepare for the worst" gör sig påmint...

Anonym sa...

Problemet är att kryptering, aldrig kan bli någonting annat. Än en kortvarig lösning, på just detta problem.
Problemet är att det är ett politiskt beslut bakom, i form av en ny lag.
Som amen i kyrkan, lär det komma en uppföljningslag, vilket förbjuder kryptering eller att ge ut nycklarna. Till just FRA- annan myndighet.

För en långvarig stabil lösning, måste det till politiska lösningar, på detta problem.

Buddy Jesus sa...

Visst är politiska lösningar den bästa utvägen ur det här, men jag tror som sagt att Sverige bland annat i och med överstatligheten i EU har målat in sig i ett hörn.

Det som sätter agendan idag är 11:e september och efterföljande evighetskrig mot en luddigt definierad terrorism.

En rörelse måste skapas som motverkar sådana här ingrepp i integriteten och får tillbaka självbestämmadet i någon mån. Budskapet måste bli att "ni kan aldrig stoppa det fria ordet", om det så går tillbaka till disk-swapping genom ett sneaker-net så kommer det inte att vara möjligt.

Visst kan man förbjuda och reglera masskommunikation, men det kommer aldrig att gå att hålla reda på alla möjliga sätt att kommunicera. Inte ens den kinesiska regeringen kan hålla koll på allt som sker inom landets gränser och det kommer en tid då det blir omöjligt att styra allas tankar och handlingar.

Man kan som sagt lura hela folket en del av tiden och en del av folket hela tiden, men man kan inte lura hela folket hela tiden.

Genom användning av Freenet så kommer det att bli helt omöjligt att reglera informationsströmmarna eftersom man inte vet var informationen finns, vem som skrivit den och man vet heller inte utan rätt krypteringsnycklar hur man ska få fram den.

En klar signal till det styrande skiktet att det är dags att lägga ner att debattera yttrandefrihet på nätet och inrikta sig på vård-skola-omsorg som vanligt.

Anonym sa...

Mycket bra initiativ. Vi måste verka politiskt också. Men det är också bra att visa alla möjliga människor hur verkningslös fra-lagen egentligen är om man använder sig av kryptering. Onödig övervakning som vi själva får betala.

Det vore bra om vi kunde sätta upp "freenet maskiner" på några strategiska snabba linor i början så att när nya användare börjar joina att det inte känns allt för slött och skrämer iväg dem

jenso sa...

Vem vill ta risken?
Buddy Jesus sade:
"Visst kan man förbjuda och reglera masskommunikation, men det kommer aldrig att gå att hålla reda på alla möjliga sätt
att kommunicera."


Men man kan göra som i österrike arrestera folk som terrorister för att de just körst krypterat.

Därför måste de vara terrorister, när det enbart är terrorister som kör krypterat.

"I Österrike har personer nyligen gripits av polisen och häktats.
För en del av de anklagade är det enda “brottet” att de använt just kryptering och uppmanat andra att också göra det."


http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_en.php
http://www.vgt.at/presse/news/2008/news20080621_1_en.php

Samma resonemang förs även i, Pawals blog.

Anonym sa...

Vi är flera freenet-användare som varit och hälsat på din site, men "tipsa"-knappen fungerar inte. Jag (och andra med mig) skulle gärna se nya artiklar, och kunna bidra med material.

Vore också trevligt att se lite mer aktivitet på de svenska delarna av freenet, på frost och FMS osv.

Om någon har frågor, vill lära sig mer om freenet, så är ni välkomna till irc.freenode.net i #freenet-se kanalen.