2008-06-03

Gammelmedia i Psykologiska försvarets händer?

DN, SvD och Sydsvenskan rapporterar som om slaget redan var över.

Det kontroversiella förslaget om hemlig avlyssning av telefonsamtal och e-posttrafik, som varit vilande i riksdagen under ett år, genomförs från 1 januari 2009.


Så lyder ingressen till Svenska Dagbladets artikel om skeendet.

Det kontroversiella förslaget om hemlig avlyssning av telefonsamtal och e-posttrafik, som varit vilande i riksdagen under ett år, genomförs från 1 januari 2009.


Så lyder ingressen till Dagens Nyheters artikel om skeendet.

Det kontroversiella förslaget om hemlig avlyssning av telefonsamtal och e-posttrafik, som varit vilande i riksdagen under ett år, genomförs från 1 januari 2009.


Så lyder ingressen till Sydsvenskans artikel om skeendet.

Någon som ser några likheter? Är det någon som över huvud taget lyft arslet från stolen och undersökt på egen hand vad det är som egentligen har hänt? IDG verkar som vanligt vara bäst informerade.

Vad är det för skitsnack? Försvarsutskottet har gett klartecken, men det är fortfarande votering i Riksdagen den 17 juni. Är det en konspiration eller vad fan är det som pågår?

Det är något ruttet i staten Sverige. Detta skall inte gå obemärkt förbi, om jag så ska tälta på torget i en veckas tid.

Det verkar inte vara så jävla svårt att vara journalist i det här landet. Det är bara att rapa upp sanningar från Tidningarnas Telegrambyrå (TT).

Men så börjar man fundera lite. SVT och Sveriges Radio är anslutna till det psykologiska försvaret. Kan TT också vara det, kanske? Jodå.

Är det så att man vill sprida en bild av att förslaget redan är genomklubbat för att opinionsbildningen mot förslaget ska försvåras? Jag är beredd att tro det nu.

Tre av Sveriges största dagstidningar rapporterar blint något felaktigt som kunde kollats upp på ungefär 5 minuter med en telefon och hitta.se.

Uppdaterat: Den som vill och kan får gärna visa mig en liknande artikel, där TT redan avgjort frågan innan votering i riksdagen. Jag har försökt att hitta en, men jag har inte lyckats. Jag kanske söker på fel sätt.

Andra bloggar om , , , , , ,

6 kommentarer:

Anonym sa...

haha lika gott åt dig, informera dina kamarater piratpartiet de enda som bryr sig. Du och andra fildelare får det hett om öronen nu. Lika bra ta din skatteåterbärging på sparkontot. Det blir dyrt med rätten.

Du har väl inget att dölja?

Anonym sa...

och okunniga går det tretton på dussinet av ja...

Buddy Jesus sa...

Anonym:

Och du skiter med öppen dörr när du går på kalas förstår jag? Stolpskott.

Och du har ingen aning om jag fildelar eller inte, eller hur? Men generalisera du, det gör dig bara till en än större åsna, din anonyma fegis.

Anonym sa...

Att flera dagstidningar samtidigt tar in ordagrant identiska nyhetsnotiser från TT är i sig inget ovanligt, och inte heller någon hemlighet. Det får de göra enligt avtalet med TT, och varför skulle de ägna tid åt att skriva om notisen för att ge den en egen prägel, när de inte har något att tillföra i sak? Det vore en bättre konspirationsteori, språklig variation för att lura läsarna att tro att notisen bygger på tidningens egen research!

Sedan hör det till ovanligheterna att besluten i kammaren går emot utskotten, där partierna skall vara representerade i proportion till ställningen i kammaren. I denna fråga har riksdagen dessutom redan övat sig att rösta, för ett år sedan, och förslaget är mig veterligen detsamma som då. Det finns alltså god grund att hävda att saken redan är klar, om man bortser från att det rör sig om en mycket kontroversiell fråga som har fått stor uppmärksamhet i massmedia veckorna närmast före omröstningen... Eller hur det nu var.

På riksdagens webbplats redovisas för övrigt beslut som gått emot utskottsförslag i ett eget index. Intressant nog förekom det en hel del sådana beslut under den förra mandatperioden 2002-06, när socialdemokraterna satt i regeringsställning, hela 10-50 stycken per riksmöte. Likafullt är det förstås en väldigt liten del av alla de beslut som riksdagen hinner fatta under ett år.

Sedan de borgerliga partierna fick majoritet i riksdagen vid valet 2006 har det skett endast en gång att kammaren har gått emot ett utskottsförslag, och det var den 6 mars i år, rörande en reservation om mediekoncentration. Jag tror fortfarande inte på någon konspiration, men statistiken är onekligen intressant. Kan det bero på att vi nu har en majoritetsregering? Det finns tyvärr ingen redovisning från tiden före 2002 att jämföra med, och när hade vi för övrigt senast en majoritetsregering? 1982 (c+m+fp)?

Här är en annan konspirationsteori: Riksdagspartierna har i själva verket insett att svenska folket måste lära sig att kryptera all sin kommunikation, och det illa kvickt, innan USA har sniffat upp varenda svensk affärshemlighet för att rädda sitt eget näringsliv på vår bekostnad. Att lagstifta om att alla skall kryptera hjälper inte, för få kommer att bry sig om det. Vad kan då vara effektivare än att lura folket att vår egen säkerhetstjänst skall avlyssna dem, så att vi inför krypteringen i ren protest?

Visserligen är det ett politiskt självmordsuppdrag för 349 nuvarande riksdagsledamöter och kanske hela deras partiorganisationer, men det är ett litet offer när Sveriges oberoende står på spel. Om denna teori visar sig stämma, så kommer jag att tacka dem för deras insats, och sedan välja Rick Falkvinge till statsminister.

Buddy Jesus sa...

AA: "innan USA har sniffat upp varenda svensk affärshemlighet för att rädda sitt eget näringsliv på vår bekostnad."

Förvisso en intressant teori, men jag tror inte det rör mer än absolut högst 10% av den totala kommunikationen. :)

Den som vill och kan får gärna peka på en annan TT-artikel som är utformad på samma sätt, där utskottets ja tas som klarmarkerad riksdagsomröstning.

Speciellt i det här fallet, när det är mycket kontroversiellt och som vanligt kräver endast 4 röster för att ändra på utslaget.

Anonym sa...

Jag måste tyvärr säga att det är en stor nackdel att piratpartiet går främst i protestledet.

För egen del påbörjas nu jobbet med att säkra upp egen kommunikation (tack för ssl:en mr. Jesus).

anonym (den andre): Tror du på fullaste allvar att detta handlar om att knipa åt fildelare? Nej, du och alla andra kan nog lungt fortsätta att köra cardsharing och fildela bäst ni vill. (Men du har väl inget att dölja?).