2008-06-13

Om FRA-lagen: En liten grundkurs i filtrering

Jag hade tänkt gå igenom en liten enkel crash-course i hur man filtrerar datatrafik. För att förenkla lite ska jag använda en analogi som de flesta svenskar kan känna igen, nämligen kaffebryggning. Vi är trots allt ett av de mest kaffedrickande folken i världen. Vi befinner oss vad jag vet också i det enda geografiska område som har kaffekoppar som vägskyltar.

Vi börjar med en vanlig (om än lite flashig) kaffebryggare.


Bild från Philips.

Denna får symbolisera en knutpunkt i nätverket som utgör internet.

Sen har vi då kaffefiltret.Detta får symbolisera avtappningskranen från knutpunkten in i den civila myndigheten FRAs datorsystem.

Till sist har vi kaffepulvret.Detta får symbolisera de sökbegrepp som behövs för att urskilja viktig information.

Slutligen har vi vattnet.Detta får symbolisera informationen som passerar genom knutpunkten på internet (se ovan).

Slutprodukten kaffe får symbolisera den information som FRA-filtrerat ut. FRA är synnerligen dåliga på kaffebryggning och säger sig slänga bort merparten av sitt kaffe.

Vi kan nog alla enas om att för att få kaffe utav det vatten som vi häller i bryggaren, så måste det ner genom filtret, blandas med kaffepulvret och ta smak av detta på sin väg ner i kaffepannan. Vatten som av någon anledning skulle rinna utanför filtret tar inte smak av kaffepulvret och blir således inte kaffe.

För att få något kaffe över huvud taget är vi alltså tvungna att låta allt vatten gå igenom kaffefiltret. Hela tiden.

Vi kan välja vilken vattenkran vi ska ta vattnet ifrån, men vi kan inte välja ut vissa delar av det vattnet att inte bli filtrerat. Om vi hade velat filtrera bort sjövatten till förmån för någon hälsokälla i Mälardalen kan vi inte göra det om det väl hamnar i samma vattenledning.

Likadant är det omöjligt att särskilja inrikes information från utrikes information. Allt man har är data, som för att analyseras måste öppnas, filtreras och antingen kasseras eller skickas vidare ner i kaffepannan.

Jag håller med om att analogin haltar lite, eftersom kaffebryggare inte har någon avtappningskran för det kaffe som inte håller måttet. Liknelsen blev heller inte så bra som den kändes innan jag satte mig att skriva den.. ;)

Men huvudpoängen är:

För att filtrera information i ett datanätverk, måste ALL information öppnas och läsas. Måhända måste det för att bli hållbart ekonomiskt göras automatiskt av världens femte mest avancerade superdator, men det måste likväl göras.

I ett datornätverk skickas information eller egentligen data i små paket med ursprungsadress och destinationsadress. Analogin med brev är sann på mer än ett sätt. Men för att läsa informationen och filtrera den utifrån ett sökbegrepp, måste paketet öppnas.

FRAs egen liknelse med fiske, är alltså helt felaktig. I själva verket bör man likna det vid att elektrochocka ett helt hav, plocka upp alla fiskar i det medan de ligger försvarslösa på ytan, spara all torsk och slänga tillbaka resten. Och sen upprepa detta flera gånger varje dag.

För övrigt passerar min internettrafik till riksdagen.se enligt min traceroute:


7: ae-31-55.ebr1.Berlin1.Level3.net (4.68.108.158) 54.842ms asymm 8
8: ae-1-100.ebr2.Berlin1.Level3.net (4.69.133.174) 43.599ms
9: ae-3.ebr2.Dusseldorf1.Level3.net (4.69.133.146) 55.906ms
10: ae-2-52.edge4.Frankfurt1.Level3.net (4.68.118.51) 53.936ms asymm 14
11: telia-level3.frankfurt1.level3.net (4.68.111.102) 54.235ms asymm 15


Inrikestrafik, my ass. Stoppa den här farsen nu.


Andra som skriver (snott från opassande som vanligt:
Rick Falkvinge, Oscar Swartz, Enligt min Humla, Humlan igen, Blogge bloggelito, Mina Moderata Karameller, Anders Mildner, Kamferdroppar, Endemoniada, Henrik Alexandersson, Klokbok, Loke Kultur och Politik, Frihetspropaganda, Nikke Index, ProjO, bloggen Bent, Mothugg, Alter Ego, deep.edition, Törnebohm, Join Simon, Drottningsylt, apg.29, Basic Personligt, Edvin Ala, Eva Westerberg, Ur hjärtat, en gång till, Jinge, Nikke igen, Johan Ingerö, Sundevall, bios politikos, syrrans granne, Willhelm Raab, Erik Laakso, Steve Lando, Den osynliga bloggen, Piece of The Mind, Bloggtidningen, Gabrielles blogg, Björn Wadström, Trottens betraktelser, Farmor Gun, Röd Libertarian, Frendo, Peter Karlberg, My Cup of Tea, samt många många fler.

Andra bloggar om: , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Riktigt bra liknelser, jag lånar dom av dig och hänvisar till dig när jag gör det.

Dom är även postade på svart måndags hemsida som bra argument, med hänvisning till din blogg naturligtvis :)

Niklas Starow - Information/debattör för Svart Måndag.