2008-06-23

Zeitgeist - om kristendomens ursprung som kontrollmakt över människan

Zeitgeist är en film som består av tre delar. Den första delen är "The greatest story ever told", eller "Den bästa/största sagan som någonsin berättats".

Det är historien om Jesus Kristus och hans tolv lärljungar och den likhet hans levnadsteckning har med många andra mytiska figurer genom världshistoriens gång.

Jag är långt ifrån någon expert på teologi eller för den delen egyptisk historia, men enligt filmen finns det många händelser som är exakt samma gällande Jesus och den egyptiska solguden Horus, som det först skrevs om ungefär 3000 år före Kristus. Även Dionysos (500 år f.Kr.) från den grekiska mytologin har likheter med Jesus levnadsöde, så också Krishna, 900 år f.Kr. och så vidare.

Också andra karaktärer i den kristna mytologin, till exempel Moses och hans bastkorg i vattnet, är en direkt rip-off av en historia om Sargon av Akkad, först nedskriven 2250 före Kristus. Även namnet Moses verkar vara en historisk visklek där namnet "Manou" i Indien har gått via "Minos" på Kreta, "Misis" i Egypten till "Moses" i den kristna mytologin. Alla dessa kom med guds ord till folket, Misis hade till och med stentavlor där påbuden var skrivna.

Den här första delen avhandlar den politiska konstruktion som religionen är för att hålla befolkningen kontrollerad och lydig. Den spårar också den kristna mytologins ursprung och erbjuder en del intressanta vinklar som åtminstone jag inte funderat över tidigare.

Mycket sevärt, tycker jag. Nedan är första delen, som har en riktigt bra stand-up med George Carlin (som nyss avled) i den. Videon har svensk text (spola fram till 8:50 om du tröttnar på inledningen):Det har varit mycket snack i den gångna veckan om FRA-lagen. För mig är FRA-lagen bara en liten del i den politiska idén om och viljan att kontrollera individen. Visst, det kan kännas som en ganska stor tankevurpa att länka samman religion och övervakning, men grundtanken är densamma.

Storebror (Gud) ser dig. Om du gör något dumt, så kan du räkna med att du blir straffad för det. När helvetet och den kristna mytologin spelat ut sin roll som avskräckande exempel i det svenska samhället behövs det något nytt som håller befolkningen i schack.

Rädslan för Terrorism/helvetet är en av de både enande och kontrollerande fenomenen. Staten/Kyrkan är snäll och skyddar oss mot de elaka terroristerna/demonerna. Att risken att dö i ett terroristbrott i Sverige idag är tiopotenser mindre än riskerna att dö i en trafikolycka, det spelar mindre roll. Vi kan anförtros att framföra en tvåtons metallkoloss i 30 meter per sekund till stor fara för andras liv, men vi får inte besöka vilka hemsidor som helst, vi får inte eposta vissa ord utan att hamna i problem.

Det är rädslans politik som är det effektivaste vapnet mot avvikande samhällsmedborgare. Det är dags att stå upp nu. Idag är det Svart Måndag.

De andra delarna av Zeitgeist kan ses på Google Video:
Del 2
Del 3

Den finns också som torrent från Zeitgeists hemsida.

Se också min post om Rädslans politik.

Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , ,

10 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Zeitgeist var fascinerande. Påminner mycket om America: Freedom to fascism som också lägger stort fokus på bankväsendet och guldstandarden etc.

Shit, är Carlin död? Riktigt tråkigt att höra!

Buddy Jesus sa...

Jag har sett den också, men jag kommer inte riktigt ihåg vad jag tyckte om den. :)

Zeitgeist sista två delar känns lite mer spekulativa än den första tycker jag, men det kanske beror på att jag har läst så mycket om det själv, vilket jag verkligen inte gjort om paganism och kristendom.

Gällande kriget mot terror så rekommenderar jag BBC:s The Power of Nightmares.

Och om det där med bankväsendet och guldstandarden gillar jag Money as Debt. Intressant är att man inte direkt lärt sig sånt i skolan...

Buddy Jesus sa...

Angående Carlins död: jo, det verkar onekligen så.

Jag postade dock bloggen innan jag visste det, och fick lägga till det i efterhand. Han var en stor antiauktoritär röst.

Thomas Tvivlaren sa...

Instämmer. Har inte heller så mycket koll på paganism etc.

The Power of Nightmares är som alla Curtis dokumentärer (med reservationen att jag inte har sett alla än) briljanta.

Angående frånvaron av den typen av kunskap i skolorna så skulle man kanske med foliehatten på hävda att den inte riktigt ligger i linje med att bli en väl insmord kugge i maskineriet... Benito Reinfeldt m.fl. hävdar ju som bekant stenhårt arbetslinjen. Gällde dock inte de 60-talet (väl?) riksdagsledamöterna som inte hade tid att rösta om Sverige fortsatt skulle kunna kallas en demokrati.

Buddy Jesus sa...

Om det det som krävs så ska jag med stolthet ikläda mig en foliehatt och gå ut och informera om det i skolorna. ;)

Om partilinjen bibehålls så spelar det tydligen ingen roll var man befinner sig, så länge man kvittar ut sig mot en "nej"-röst. Kanske ska ge mig in i riksdagspolitiken och dra och se på fotboll varje gång det är dags för någon kritisk omröstning..

Anonym sa...

Zeitgeist är verkligen en spännande film. Om man vill fördjupa sig mer i tveksamheterna kring religion så är Richard Dawkins ett namn att kolla upp. "The God delusion" är en riktigt bra bok, som även finns som ljudbok, och "Root of all evil" är en grym miniserie. Rekommenderas starkt.

Iövrigt har jag inget konstruktivt att säga utan vill bara tacka för en väldigt intressant blogg, hit kommer jag återvända! Keep it up!

Buddy Jesus sa...

Tackar! Så du är den som återkommer hela tiden? ;)

Jag har sett "Root of all evil" och håller precis på att lyssna på Richard Dawkins när han läser "The God Delusion". Han är verkligen en skön snubbe.

Jag undrar varför inga av dessa dokumentärer har nått en svensk publik? Kanske anser man att vi är nog ateistiska som det är? :)

Anonym sa...

ring
F

Anonym sa...

Hahahhaa Zeitgeist är ingen dokumentär det är en högst roande komedi!

Buddy Jesus sa...

Anonym:

Intressant då att du har blogsearch'at på "zeitgeist+jesus+dokumentär" när du kom hit. ;)

Men Carlins citat i början är åtminstone stor komedi.