2008-06-13

Allan Widman (fp) måste ha otur när han tänker

Vid underrubriken "Svensken ska inte avlyssnas" i tidningen Dagens artikel om FRA-lagen står det att läsa följande:

Allan Widman (fp) är riksdagsledamot och har tillsammans med försvarsutskottet tagit fram lagförslaget. Han menar att lagen är tillräckligt säker och att svensken inte kommer avlyssnas.

- Är det så att vi upptäcker en kommunikation mellan två i Sverige så står det uttryckligen i lagen att den informationen ska förstöras.

Han poängterar vidare att lagen inte ger utrymme för FRA att utlämna enskilda personer.

- Om en person i Sverige skickar ett mejl utomlands om att han ska bomba Sverige och FRA fångar upp det, så är det informationen om hotet som skickas vidare, inte något om personen.


Nej, men det låter väl vettigt?

Klart att man inte ska lämna ut namn och några som helst persondetaljer på någon som hotar att bomba Sverige. För det är ju klart att hot och person är åtskilda i det här fallet. Av utredningstekniska skäl är det givetvis helt oviktigt vem som yttrade hotet. Det är mycket lättare att skydda en byggnad som exempelvis Riksdagshuset mot hot om man betraktar alla människor som misstänkta.

Att man från FRAs sida inte skulle skicka med informationen om vem som skickat ett sånt e-postmeddelande är ju helt världsfrånvänt. Det visar bara ytterligare vilka otroliga påståenden som kan undslippa försvararna av det här utomordentligt usla förslaget.

På avslöjandet om att Anders Wik berättar om FRAs grundlagsbrott säger han:


- Lagen fungerar så att det inte är olagligt om det inte uttryckligen står att det är det.


Vad han missar är att man sedan mer än 10 år måste ha positivt lagstöd för sådana verksamheter. Det måste alltså uttryckligen vara tillåtet, inte bara oförbjudet. Det är för övrigt Anders Wik som berättat det också. Caramba, miss igen! Bättre lycka nästa gång.

Vidare bör man läsa opassandes extra fredagsrunda också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

gardebring sa...

Men.... Wow.
Ja se så det kan gå när man egentligen inte vet vad man pratar om...