2008-04-22

Hur man installerar Freenet 0.7 RC1 på Ubuntu Linux och Mac OSX

Som jag har skrivit om tidigare, är Freenet ett distribuerat peer-to-peer-nätverk som funkar som ett Darknet. Detta innebär att du ansluter till datorer/personer du litar på, vilket säkerställer att din trafik bara kan uppfattas av sådana människor du känner. Trafiken är dessutom krypterad och skickas aldrig över nätverket längre än "nästa" dator, då nya trafikbeslut tas. Det är i princip omöjligt att spåra trafiken som kommer från en dator längre än till just den datorn. Vad som existerar bakom den kommer aldrig att bli känt.

Jag har skrivit om det tidigare och om ni vill läsa så finns det gott om information här:



Nu ska jag beskriva hur man installerar Freenet på Ubuntu. Det första man bör göra är att se till att man har Java installerat. Referensimplementationen av Freenet är skriven i programmeringsspråket Java, och det finns ännu inga andra varianter av Freenet. Detta för att utvecklarna av Freenet är konservativa människor som tror att Freenet kommer att få fler utvecklare genom att bibehålla IRC-kanalen som huvudsaklig informationsinhämtning och mailinglistor för utvecklingsärenden.

De har tydligen aldrig hört talas om det där som andra känner som Web 2.0, med RSS-feeds, forum, dynamiska webbplatser, bloggar och annat. Speciellt en träbock av sällan skådat slag är värd att lyftas fram, en fransman som är känd vid alias nextgen$. Mer omedgörlig människa har jag inte träffat på sedan jag IRC-chattade med Linux-distributionen Slackwares main man, Patrick Volkerding.

Java kan installeras genom att gå in i Programmenyn -> Lägg till/Ta bort...



Där söker man efter "java" och klickar i Sun Java 6 Runtime samt Sun Java 6.0 Plugin och klickar på Verkställ. Man får då förfrågan om att ange sitt lösenord för administrativa uppgifter, skriver i sitt lösenord och klickar på OK.

När detta är gjort bör du starta om Firefox eller vilken webläsare du använder för att ändringarna ska träda i kraft. Sen är det dags att installera själva Freenet.

Detta görs genom att gå till Freenets download-sida och klicka på MacOSX instructions (lite ologiskt, jag vet). Sen klickar man på Install Freenet 0.7 och får upp detta fönster:



Varvid man klickar OK. Freenets installationsprogram hämtas då ner till hårddisken och körs. Man får sedan upp detta fönster:



där man klickar på Kör. Installationsprogrammet startar och en till synes ändlös räcka Nästa-rutor uppenbarar sig. Välj installationskatalog till någonstans där du har gott om utrymme. Freenet i sig tar inte upp så mycket plats, men datalagringen kräver desto mer. Efter att installationen är slutförd startar den webbläsare som är standard, och en websida visas. Här kan du välja att köra en Wizard, vilket rekommenderas. Första steget i denna wizard är att välja uppkopplingsläge:



Här kan man välja antingen Yes eller No, beroende på om man har vänner som kör Freenet eller ej. Har du inga vänner som kör Freenet, kan du koppla upp dig genom den nya OpenNet-funktionaliteten, som innebär att du kopplar upp dig mot sådana datorer/personer du inte känner. Detta är givetvis långt ifrån säkert mot insyn, men innebär att man kommer igång med Freenet direkt. Efter att ens vänner också kommit igång med Freenet direkt, kan man koppla bort OpenNet-funktionaliteten och köra ett Friend-to-friend Darknet.

Nästa steg är att välja ett namn på datorn/noden man kör. Detta bör, för maximal anonymitet, givetvis inte vara ditt riktiga namn, eller något som kan spåras till dig. Vidare får man välja vilket bandbredd man har, och vilken storlek på datalagringen man vill undvara. Ursprungsinställningen är 1 Gigabyte för datalagringen, men rekommenderad storlek är att sätta den till 10 Gigabyte eller mer, för att Freenet-upplevelsen ska bli bra. Diskutrymme är billigt nu för tiden som tur är. Detta kan även ändras i efterhand, om det skulle krävas.

Freenet är en helt webb-baserad applikation. Den kör en process i bakgrunden och själva Freenet drivs genom en lokal proxy. Webb-gränssnittet kan man komma åt genom att gå till http://127.0.0.1:8888/. Det ser ut som följer när du precis startat Freenet:



Här finns ett antal bokmärken på så kallade Freesites, alltså Freenet-websites. Dessa finns för att man på ett enkelt sätt ska kunna komma igång med Freenet. Men i detta inledningsskede är alltså Freenet långt ifrån säkert från insyn, då man kopplar upp sig mot totala främlingar.

Freenet är långsamt. Det är extra långsamt i början, då Freenet bygger upp sina strukturer i din nystartade Freenet-nod. Det tar ett tag, kanske två till tre dagar, innan Freenet har fått upp farten, så häng i ett tag innan du ger upp.

Hur Freenet fungerar i övrigt kan du läsa mer om på Freenets dokumentationssidor.

Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: