2008-06-17

Rent mjöl räcker inte när man köper terror-klänningar

Efter ett tips från andra sidan:

Dansk Radio (DR) skriver om butiksägaren Christa Møllgaard-Hansen som efter att ha försökt beställa sex stycken klänningar från Karachi i Pakistan till ett värde av 205 US-dollar, fick ett telefonsamtal från en bankman på Nordeas kontor i Maribo, Danmark:

Han berättade att Nordeas huvudkontor i Köpenhamn hade fått ett telofonsamtal från amerikanska myndigheter, vilka krävde flera upplysningar om mottagaren i Pakistan, och att det skulle ske på direkten. Det handlade om att amerikanerna hade misstankar om att pengarna skulle skickas till Pakistan till stöd för terrororganisationer, säger Christa Møllgaard-Hansen.


De amerikanska myndigheterna fick alla de upplysningar som de krävde, men ändå kom inte klänningarna fram.

- Min bankman berättade att de hade fått besked om att pengarna nu var låsta av amerikanerna och att de fanns på ett konto i USA. Han sa också att det fanns en risk att jag inte skulle kunna få tillbaka pengarna. Det hängde på om amerikanerna var nöjda med upplysningarna och kände sig säkra på att pengarna inte skulle gå till att stödja terror, säger Christa Møllgaard-Hansen.


Faktum är att Christa Møllgaard-Hansens pengar stått innefrusna på USA-kontot sedan fyra månader och ingen kan berätta för henne hur hon ska återfå dem.

Enligt ett återkommande försvar till FRA-lagen har den som har "rent mjöl i påsen", dvs. inte gör något olagligt, ingenting att frukta.

Jämfört med de somalia-svenskar som fick alla sina tillgångar frysta på väldigt lösa grunder, är 205 dollar kanske något försumbart.

Men hur många andra kommer att drabbas när "bröllop" feltolkas till att bli "terrordåd"? Mer om detta i filmen nedan.

Andra intressanta bloggar om , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kjole betyder klänning

Buddy Jesus sa...

Det har du helt rätt i. :) Ska ändra direkt.

Anonym sa...

extremt intressant.
trots alla dessa fina bloginlägg verkar det som att förslaget går igenom nu ju? de har bara snackat lite om en extra ombudsman, är det verkligen det en enda som behövs för tysta en halv miljon svenskars kritik?

Anonym sa...

http://www.landoverbaptist.org/

Länk ger del förklaring (rätt roligt och kanske tröstande/katharsis effekt)

Anonym sa...

Jaja det vet väl alla att klänningar är kod för bombbälten.