2008-09-02

EU, bloggar och källkritik

Henrik Alexandersson meddelar att den slutgiltiga utskottstexten från den sovjetutbildade Marianne Mikkos bloggregistreringsförslag numera är ute i det fria. Det måste ha varit den dyslektiska avdelningen som haft hand om författandet eftersom det dröjt ända sedan 10 juli med publiceringen.

Det gäller ju att få det helt rätt, menar jag.

Förslaget kommer i slutändan innebära registrering och åsiktspositionering av bloggar, något som gör det svårt eller rent av omöjligt att blogga anonymt. Helt i linje med trafikdatalagring, hetsjakt på pirater med ACTA, FRA-övervakning och internationella underrättelseöverenskommelser alltså.

Det finns hopp för ett panopticon till slut. Jag undrar om det finns något sätt att påskynda det hela, så att absurditeten framgår snabbare. Tydligen verkar det vara enda sättet att få folk att få upp ögonen.

Alltså, det är "snällt" av EU att värna de få stackare som tydligen inte kan skilja riktig information från påhittad, men att lära ut grundregeln borde vara ett bättre sätt, nämligen "allt som står på internet är inte sant". Den som inte har fattat att man bör dubbelkolla allt som man läser på privata tyckares bloggar och hemsidor mot trovärdiga källor borde få en stor fet dumstrut på huvet och tvingas ställa sig i skamvrån med röven i vädret för kollektivt smisk.

Det här är så långt ifrån upplysningstänkande som man kan komma. Det är ju så att man blir mörkrädd. (no pun intended)

Andra bloggar om , , , , ,

Inga kommentarer: