GNU, en pigg 25-åring
Via Opassande hittar jag en passande videosnutt, för om några veckor går den årliga internationella dagen för Fri programvara av stapeln, den 20 september.
Risken finns ju att hela spektaklet kommer att dränkas i FRA-protester, men sånt vet man ju aldrig på förhand, dessutom har Software Freedom Day firats sedan åtminstone 2005 och redan då bestämde man att det skulle anordnas den tredje lördagen i september. I Sverige blir det evenemang på lite olika ställen runt om i landet.
Tanken är att fira Fri programvara och Öppen källkod och informera om vad det är och vad det innebär för samhälle, privatpersoner och företag. Då kan det ju inte bli mer passande än att låta författaren Stephen Fry berätta om den rörelse som startade hela Fri programvara-rörelsen, nämligen GNU.
GNU är en rekursiv akronym (de står som spön i backen på det området) som står för GNU's Not Unix, och projektet syftade till att skapa en fri implementation av det stora datorsystemet på den tiden, nämligen Unix. Unix var ett stordatorsystem som kördes via terminaler, mest inom stora företag och universitet. Då datavetenskapen var sprungen ur den övriga forskarvärlden var man van vid att kunna dela med sig av och publicera forskningsresultat fritt för alla att ta del av.
Att då ha programkod som var upphovsrättsskyddad och saknade insyn kändes främmande för Richard M. Stallman, som grundade GNU-projektet. GNU har funnits i mer eller mindre komplett form sedan 1984-85 och har ständigt byggts på. Det enda som saknades var en operativsystemskärna.
Det är här Linus Torvalds kommer in i bilden. Han skapade 1991 den första versionen av Linux-kärnan, och släppte den under GNU General Public License (GPL), en licens som Richard M. Stallman är upphovsman till. Linux-kärnan kompletterade GNU-systemet och skapade ett operativsystem med tillämpningsprogram som alltså består av kärnan Linux och tillämpningsprogrammen i GNU-projektet.
Detta system går under namnet Linux idag, och hade det inte varit för Richard M. Stallman och GNU-projektet, skulle hundratusentals nördar runt om i världen haft lite mindre att göra hemma på sina kammare. Det kanske till och med skulle ha haft lite bättre kondition och mindre vinterblek hud.
I år fyller projektet 25 år och det är fortfarande väldigt vitalt och på frammarsch.
Grattis!
(För övrigt är Google Chromes användarlicens lite tvivelaktig.)
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om datorer, fri programvara, gnu, linux, it, richard stallman, software freedom day, öppen källkod
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar