2008-09-12

Norge - ett föregångsland för radio med fria ljudformat

I Sverige har vi länge kunnat lyssna på så kallad streamad radio över internet. I början var det uteslutande i RealPlayer-format, men har efter hand utökats med Windows Media. Båda dessa kräver en specifik programvara för att köras och kan bara med bästa vilja kallas plattformsoberoende. Formaten har också upphovsrättsliga inskränkningar och innehåller i Windows Medias fall möjligheter för Digital Rights/Restrictions Management (DRM).

I Norge har man inlett ett samarbete med Högskolen i Östfold, som förutom Windows Media-formatet erbjuder MP3, även detta ett licensierat format, och OGG Vorbis, ett fritt ljudformat utan några krav på licensavgifter från vare sig Fraunhofer IIS (för mp3) eller Microsoft Corporation (för wma).

Radion kan provas här och vid en första genomlyssning känns det som att kvaliteten och tillförlitligheten på Ogg-formatet är bättre, utan en massa tröttsam buffring som händer för mig på Sveriges Radios streaming med jämna mellanrum. Synd bara att det är på norska allting.

Undra om Sveriges Radio kan tänka sig ett liknande samarbete med exempelvis KTH?

Svenska Linuxföreningens styrelse-blogg har en liten anekdot om hur det gick till när Radio New Zealand gick samma väg, efter vissa påtryckningar från en viss Free Software Jesus - Richard M. Stallman.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Thomas Tvivlaren sa...

Högaktuellt ämne mot bakgrund av Debattavsnittet "Sunde/TPB mot det goda". Riktigt uselt att SVT inte tar täten och styr in public service på informationserans hav genom att dels öppna upp arkiven och framförallt slänga ut proprietära format från tekniklösningarna. Ungefär som om alla offentliga handlingar (ja, som FUP:ar exempelvis) enbart skulle gå att få i Mickysofts "standardformat".