2008-09-20

Software Freedom Day och Trusted Computing


Idag firas dagen för fri mjukvara av fler än 500 olika team i 90 länder. I Stockholm blir det information på och runt Sergels Torg från och med klockan 11.00.

Dagen till ära hittade jag en videosnutt kallad The Big Brother State, som på ett mycket bra sätt sammanfattar storebrorsstatens faror tillsammans med det förhatliga Trusted Platform Module-systemet (TPM) för så kallad Trusted Computing. TPM innebär möjligheter för generering av kryptografiska nycklar och begränsning av användningen av desamma. En funktion där detta används är Digital Rights/Restrictions Management (eller DRM), som är ett sätt för stora innehållsleverantörer att begränsa spridningen av digitalt material.

Genom TPM-systemet är det också möjligt att avgöra vilket material som är legitimt och vilket som bör kastas. Som exempel kan material från stora mjukvaru-bolag som Intel, Microsoft, Sun och Apple ses som godkänt, medan allt spritt med Creative Commons-licens eller GNU GPL-licens ses som skräp. Detta är en av de stora riskerna med TPM och DRM.

I dessa FRA-tider är det intressant att notera att man levererat dessa system i några år nu. Om ni inte läst det förut, läs om företaget Sonys deal med antivirusföretagen.

De flesta datorer sedan 2006 levereras med TPM-systemet inbyggt. Se filmen nedan eller ladda ner den.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: