2008-09-13

Debatt har alltid varit ett skitprogram

En gång i Sveriges Televisions historia gjordes en programserie med diskussionsprogram* som gick ut på att man faktiskt skulle komma framåt i debatten, få nya perspektiv och gå därifrån som en klokare, mer upplyst människa. Detta programmet var inte Debatt.

Alltså, någonstans runt kravallerna i Göteborg under EU-mötet 2001 hade jag respekt för Janne Josefsson, jag tyckte att han ställde relevanta och konsekventa frågor för att få svar på viktiga frågor, och gjorde många män och kvinnor på höga positioner obekväma. Det var både skönt att se honom utkräva ansvar och sätta personer som förtjänade det på plats. Det var då.

Efter det känns det som att Janne Josefsson är ungefär lika type-castad som Dolph Lundgren, där han står i sin stickade tröja och avbryter alla och envar som en debattprogrammens Sverker Olofsson och sällan kommer med andra inpass än just Debatt-motsvarigheten till "Ska de vara så?!".

För att inte tala på hela debatt-upplägget, förmodligen uttänkt i samarbete med Swienert Trögholm (som han kallades i en av mina Kalle Anka-pockets från back in the days. it wasn't me) Som bara ett vegeterat kolli kan undgå att se handlar allt om att peta in så diametralt motsatta åsikter som bara går och bussa dem på varandra som i en ordbaserad tuppfäktning, med förhoppningen att de ska skrika och gapa på varandra så mycket som möjligt. Gärna någon Kött Är Mord-vegan mot snubben som käkat 23 000 BigMacs, eller Blondinbella mot arga vänsterpoeter.

Störtlöjligt, sa Baloo.

Nu har media förlorat sin möjlighet till envägskommunikation och jag tror även att Debattredaktionen helt har missat vilken respekt som snubbarna i The Pirate Bay (TPB) har bland väldigt många på internet. Det går inte att ljuga, att manipulera och föra bakom ljuset, utan att det kommer ut.

Därefter har SVT genom Janne Josefsson kommit med en lam ursäkt som avslutas med ett självrättfärdigande som man skulle tro att jag kunde vara upphovsman till, en gång i tiden.

Det går inte att be om ursäkt och sen komma med ett "men...". Det tar liksom inte då.

Och om samtliga berörda ska få komma till tals, varför har man inte bjudit in representanter från TV4, så att de får förklara varför de valde att slå på stora trumman för det här? Och varför är inte representanter från tingsrätten i Västmanland inbjudna, de som valde att släppa protokollet som det nu kan återfinnas på TPB?

Men jag kan ändå inte annat än att ge Peter Sunde en känga. Efter den senaste tidens totala hetsjakt kan jag inte förstå hur han kunde köpa argumentationen från SVT. Har han aldrig sett skitprogrammet Debatt? Det har aldrig varit meningen att något gott ska komma ut ur den studion. Det handlar om "jävligt bra teve", som Robban Aschberg skulle sagt.

Jag förstår varför Stina Lundberg Dabrowski valde att lägga ner och hoppa av.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,


*) Det fanns ett program där ett antal intellektuella satt i en mintgrön (typ..) studio i bekväma fåtöljer eller rentav någon form av stoppade pallar och diskuterade ett ämne under hela programmets längd. Ingen antagonistisk skäll-tv, utan konstruktiv dialog. De presenterade dessutom en slutsats, något som Debatt aldrig någonsin gjort eller kommer att göra. Någon som minns och kan säga vad det hette?

3 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Instämmer i att Josefsson dekat ned sig och sin trovärdighet bortom räddning. Jag har ännu inte sett det aktuella programmet med Sunde men jag såg ett avsnitt som skummade igenom FRA som var bland det mest pinsamma jag sett på den här sidan millennieskiftet. Snuttifikations-TV:n har hittat in i public service och därmed krackelerat dess berättigande.

Ska leta via SVT-playern på XBox:en i SVT:s arkiv. Vet att de har/hade några klipp från tiden då debattprogram verkligen var insiktfulla och värda respekt. I arkivet fanns något avsnitt där man hade tre röster med skiftande perspektiv som alla fick komma till tals. Man fick en ärlig chans att själv tänka och dra en slutsats baserat på detta. Lite kul också att se att jag kunde känna sympati och viss förståelse med personers åsiktsgrundande trots att det gick stick i stäv med mitt eget. Den typen av diskussioner leder ofta till fortsatt tänkande och begrundande som dels kan bekräfta åsikter man redan har men också ge ökad förståelse för hur andra tänker.

Idag är det mer av typen - för att anknyta till det aktuella avsnittet av Debatt - "här har vi Peter Sunde som är pedofil, älskar barnamord, stjäl från stackars kulturarbetare och nu även gör inbrott i bilar och i andra hörnan har vi en stackars kulturarbetare som knappt har mat för dagen samt en pappa som mist sina barn och som blivit spottad i ansiktet av Sunde och co. Visst tycker ni i publikum att livstids dödsstraff vore rimligt för Sunde och TPB?"

Anonym sa...

Men det gjordes ju också en klar markering i Debatt att de riktiga fulingarna som just nu står för skottlossningen skulle placeras i buren så snabbt som möjligt och resterande ungdomar i områdena skulle få ökade befogenheter när de tyvärr växer upp i ett samhälle där t ex föräldrarna till dessa ungdomar bär sig barnsligare åt än barnen de satt till världen samt kommunledningarna som som vanligt ägnar sig mer åt sina egna intressen än befolkningens.
Allt detta uppstår som sagt när något led fallerar och jag skyller hellre på någon annan för att räta upp situationen som ju också syns och hörs dagligen i Sverige där eliten placerar sig på ett väl avskärmat avstånd från verkligheten både ifråga om boende och verklighetsuppfattning.

Pelle

Dennis Alexis Hellström sa...

Stina var en usel programledare hon med. Avbröt folk och var allmänt otrevlig. Jag orkar inte se "Debatt" längre... blir matt när alla avbryts hela tiden. De borde ha ett ämne per avsnitt istället så att alla fick komma till tals.