2008-09-30

En av tre myndigheter i statsförvaltningen erkänner piratkopiering

IDG rapporterar att 36 procent av de svenska myndigheterna medger att de använt piratkopierad programvara. Bara en av fem myndigheter kunde med säkerhet säga att de hade täckning för alla programvaror.

BSA kampanjar för att få in intäkter för alla använda program. Enligt artikeln:

Business Software Alliance, BSA, som företräder programföretag, drar under hösten igång en kampanj med anledning av rapporten. Över 4 000 chefer i privata företag, myndigheter, kommuner och landsting ska kontaktas.

– Om vi upptäcker någonting är vi inte främmande för att söka skadestånd. Men det är inte vårt fokus nu, säger Agne Lindberg, advokat på BSA.


Ett uppenbart sätt att gå vidare på det här är att migrera statsförvaltningen till Öppen källkodsprogramvara. Givetvis blir detta en stor inledande kostnad för staten, men de långsiktiga vinsterna är desto större.

Bara hanteringen av licenser kostar myndigheterna ganska stora pengar. Undersökningen som inletts är inte heller gratis. Med Fri programvara med Öppen källkod blir den här hanteringen onödig.

När ska vi få se ett politiskt beslut om att välja den breda oberoende vägen?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Thomas Tvivlaren sa...

Girigheten bedrar som sagt visheten och visst vore det lite snöpligt - för BSA etc - om effekten av deras kampanjande skulle bli minskade eller helt frånvarande intäkter istället för det motsatta? :)