2008-12-23

Årets julklapp: Ge dig själv en ny webbläsareKör du Internet Explorer 6 eller 7? Eller har du kanske varit djärv nog att installera en betaversion av Internet Explorer 8? Oavsett vilken version du har, så har Internet Explorer helt värdelöst stöd för webbstandarder.

År efter år får webbutvecklare sitta och jobba övertid, fippla lite här, tweaka lite där, för att en sida som fungerar utmärkt i ungefär alla andra webbläsare och som överensstämmer till hundra procent med de standarder som standardorganet World Wide Web Consortium (W3C) satt upp inte ser riktigt klok ut i Internet Explorer 6, 7 eller 8. Nu får det vara nog!

Ta exempelvis den orangegula menyn du ser i överkant på bloggen. Den fungerar alldeles utmärkt i Firefox, Safari, Opera, Google Chrome, Konqueror, Epiphany och en mängd andra webbläsare. Hur är det med Internet Explorer? Nej, oavsett version så blir den antingen helt oanvändbar, eller jätteful och oanvändbar.

Internet Explorer 6 är sju år gammal. Den är så uråldrig med datormått mätt att den skulle behöva kryckor och droppställning. Att webbutvecklarna behöver anpassa sig till IE6, färdig för ättestupan, håller innovationen på webben tillbaka med flera år. Ändå är det över 20 procent som använder den fortfarande. Andra säger till och med nästan 30 procent. *brrr*

Internet Explorer 7 är inte så mycket bättre den. Den har flikar, men stödet för standarder är nästan lika illa. Den klarar inte ens det gamla standard-testet Acid2 (klicka för att testa) även fast detta lanserades långt innan IE7 släpptes på marknaden.

Microsoft själva säger att de försöker att följa de standarder som finns. Den nyaste versionen av Internet Explorer 8, som går under namnet Release Candidate 1, det vill säga den version som är funktionskomplett och bara väntar på buggrättningar innan den slutliga versionen släpps, klarar standard-testet Acid3 (klicka och testa din browser) så uselt att jag mår fysiskt illa när jag tänker på att utveckla webbapplikationer för den.

En poängsumma som lyder 12 av 100 möjliga talar sitt tydliga språk. Men vänta, det är mer. Internet Explorer 8 är inte två, inte tre, utan flera gånger långsammare än sina närmsta medtävlare. Läs hela testet här.

Enda anledningen till att köra Internet Explorer är om du av någon anledning måste använda Outlook WebAccess (OWA), Sharepoint eller köra vissa typer av e-legitimation.

Jag bryr mig egentligen inte om huruvida du kör Firefox, Safari, Google Chrome, Opera eller något annat, så länge du inte kör Internet Explorer! Det är svårt att bli kvitt Internet Explorer, men jag har inget emot om du har den kvar. Använd den när du måste och lär dig en annan webbläsare för dina dagliga behov. Snälla?

Ge dig själv en fri julklapp:

Byt Browser!

Ladda ner någon av webbläsarna här:

Firefox
Opera
Google Chrome
Safari

Gör oss som jobbar med webben en tjänst. Installera en webbläsare som någorlunda känner igen de standarder som finns. Och installera den åt dina vänner, din familj och din släkt också.

Har du fler/andra skäl till att använda Internet Explorer? Vänligen motivera i en kommentar.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men de som kör IE, de tror att det är något fel på webbsidan.

Buddy Jesus sa...

Det är just därför jag har skrivit den här bloggposten. ;) För att informera om att det inte är så det ligger till...

Här på bloggen är det dock Firefox som är i klart övertag. 56% av besökarna har den, och det är jag glad över. :) Sen kommer det förstås besökare med SeaMonkey och IceWeasel också, men de får stå för sig själva..