2008-12-02

Knarklangandet i datorvärlden eskalerar


Så fel det kan bli...

Nej, detta är inte en bloggpost inifrån styrelserummet på de senaste IT-venture-bolagen där kostymklädda risktagare sitter och snortar kokain från linor långa som en skollinjal.

Det här handlar om en koloss på lerfötter som ser sig omsprungen av en ny form av programvara, nämligen öppen källkod.

Microsoft känner flåset från öppen källkods-rörelsen även inom företagssektorn. Egentligen är de omsprungna sedan länge på web-fronten, men har börjat knappa in en aning.

Nu har de släppt Bizspark, en lösning för små företag som är gratis de första tre åren om följande uppfylls:

För att få tillgång till de nya tjänsterna måste vissa kriterier uppfyllas. Erbjudandet gäller bara privatägda företag som utvecklar program eller it-tjänster. Företaget måste dessutom vara yngre än tre år och ha omsättning på mindre än en miljon dollar. I Bizspark ingår Microsofts utvecklingsverktyg Visual Studio Team System och teknisk support genom MSDN Premium-prenumeration. Dessutom får företaget möjlighet att använda en software as a service-tjänst över internet med Microsoft Windows Server, SQL Server, Office Sharepoint Portal Server, System Center och Biztalk Server


Detta är alltså ingenting för stora företag. Eller snarare, när tiden har gått ut förväntar vi oss att ni ska betala vad vi begär för den här lösningen. Lite som knark-handlare som skänker bort de första linorna kokain för att skapa ett beroende.

Utveckling för web 2.0 går ofta till så att man först kommer på en lösning i hemmet/garaget för att sedan kommersialisera den i ett företag. Det är alltså innan företaget skapas som lösningarna också behövs, men då är entreprenören i princip utelämnad till piratkopiering. Med Microsofts goda minne.

Man försöker konkurrera på lika villkor med öppen källkod, men framstår mest som desperata. För att inte tala på vilken skillnad i pris det är över världen. I olika förindustrialiserade (eller u-)länder kostar Office-paketet ungefär 10 US-dollar. Windows XP kostar tre dollar. På de ställen där de inte piratkopieras rakt av då förstås.

Men piratkopiering innebär att människor använder systemet gratis, vilket gör att de blir bekanta med systemet och föredrar det framför andra som de måste lära om. Detta vinner Microsoft på eftersom man präglar människor till deras lösningar.

Om du tycker att det är krångligt att använda exempelvis Linux och ger upp efter en månad, fundera på i hur många år du suttit och använt Windows. De flesta vuxna människor idag har minst tio års erfarenhet av att använda ett Windows-system och känner väl till hur det fungerar.

Microsoft har väl integrerade lösningar och har också de flesta hårdvarutillverkarna på sin sida, vilket gör att det mesta i hårdvaruväg fungerar med medföljande drivrutiner. Med förinstallerade datorer fulla med Windows Vista behövs det sällan någon handpåläggning för att få datorerna att fungera.

Att Windows dessutom är inbakat i priset gör det bara lättare att svälja. Och vanans makt är svår att bryta. Se bara på netbook-marknaden, där vissa människor hellre vill ha Windows XP, ett utdöende operativsystem, och Microsoft Office, istället för att använda Linux och OpenOffice.

The first fix is free, then your ass belongs to me.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

Inga kommentarer: