2009-10-07

Öppenhet även i nätverksenheter

Öppen källkod har slagit igenom på bred front när det gäller serverprogramvara och är på god väg att erövra telefoner, skrivbordsdatorer och inbyggda enheter också. Nu släpper Netgear en router baserad på de öppna källkods-systemen OpenWRT, DD-WRT och Tomato.

Routrar har väl de flesta i internet-generationen hemma redan, men det riktigt coola med den här prytteln är inte bara de klart godkända specifikationerna, som inkluderar 300Mbit/s trådlöst (802.11n), 5 gigabit-portar, USB-port och annat smått och gott, utan att det går att installera program på den, via exempelvis www.myopenrouter.com. Genom den öppna källkoden kan du själv bestämma vad som ska köras på routern, vilket innebär att du kan göra om den till inte bara en router utan också till webbserver, mailserver eller filserver genom att ansluta en USB-hårddisk. Bara fantasin (och prestandan förstås) sätter gränser för vad som kan göras.

Barre har lite mer tekniska detaljer kring WNR3500L och är sugen på inköp. Och vem blir inte det?

Jag hittar bara prisuppgifter på WNR3500 (utan L), men om L-versionen ligger på runt 800 spänn den också så ska den definitivt hamna på inköpslistan.

Den öppna källkoden garanterar att uppdateringar och vidareutveckling kommer att ske på produkten under lång tid framöver, om inte av företaget självt så av entusiaster som gillar den. Och det är bra såväl för framtiden som för plånboken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: