SvD: Linux har lämnat nördstadiet
Genombrottet för sub-notebooks, netbooks, minidatorer (hatar den där), ultraportabla - kärt barn har många namn - av typen Asus Eee PC och andra har gjort Linux rumsrent. Varje år sedan 1997 har utropats som The year of Linux on the desktop, alltså det år då Linux ska slå igenom som ett skrivbordsoperativsystem. Det är ett lika roligt skämt varje gång.
Varje år har man kommit närmare målet och jag tror att det är så gott som uppfyllt. Det kunde ha haft större marknadsandelar, absolut, men Linux börjar bli ett begrepp även bland icke-nördar och inte minst de satsningar som jag själv är inblandad i visar på det. Mer information om det senare.
Jag fick en länk skickad till mig om en artikel i Svenska Dagbladets nättidning. Den börjar bra:
I dag beter sig [Linux] som vilket modernt operativsystem som helst. Från själva installationen till det dagliga användandet är det inte längre någon större skillnad på att använda Ubuntu eller någon annan Linuxvariant och exempelvis Windows Vista.
Artikeln är skriven av en initierad reporter som vet vad han talar om. Det här är förmodligen den mest positiva artikel jag läst om Linux i svensk dagspress. (First they fight you, then they ridicule you, then you win hoppar upp i huvudet.) Alla är inte lika imponerade. Eva Wieselgren på GP har förvisso tinat upp en aning sedan förra sågningen, men hennes artikel om Ubuntu är på det hela taget ganska negativ.
En klar skillnad kan dock hittas i hennes artikel om Asus Eee PC, där den hyllas som "årets surfpryl". Av detta kan vi kanske sluta oss till att det är förpackningen, inte själva systemet som är problemet?
Vanliga användare är ovana att installera sina operativsystem. Detta gör familjens/släktens IT-support, oftast någon tonåring med aningens för god relation till sin dator. Att sätta en installations-CD i händerna på faster Ebba som på sin höjd lägger patiens några gånger om dagen låter sig inte göras i en handvändning. Inte ens att installera inuti Windows är ett alternativ för dessa människor.
När Linux kommer i formen av en förinstallerad ultraportabel dator där allt fungerar från att man trycker på On-knappen, då är det däremot en vinnare.
Linux problemområden är drivrutiner för hårdvara. Om man genom att sälja datorer förinstallerade med Linux och därmed baka in stöd för den hårdvara som finns i datorn kan gå runt detta instegsproblem, då tror jag att Linux kan börja komma på allvar. Det civila supportkapitalet är ännu inte riktigt så stort som antalet människor som är "experter" på Windows-floran. Men om/när det blir det, tror jag att Linux kommer att komma stort.
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om datorer, fri programvara, it, linux, ubuntu, öppen källkod
3 kommentarer:
Eva Wieselgren har varit en riktigt Mac-fanboy (som mest då hon skrev den första recensionen av Ubuntu) även om hon på senare tid är lite mer nyanserad (därav kanske den lite mer positiva bilden).
Problemen som hon såg i den första recensionen var att Ubuntu inte fungerade som hennes OSX eller Windows (t.ex med pakethanteraren och att man måste välja lösenord).
Men skall man installera många program så är pakethanteraren praktisk och för att man måste välja lösenord kommer ingen obehörig och pillar på ens dator.
Mac-fangirl skulle jag nog kalla henne isf, men du har nog rätt. ;)
När man vant sig vid pakethanterare och den modellen av mjukvaruinstallation så blir åtminstone jag väldigt frustrerad över att behöva surfa runt på en massa websidor och leta download-länkar.
Att installera ett trettiotal program (eller 200) tar ungefär lika mycket energi som att installera ett eller två, lite mer att skriva bara.
Att göra en ominstallation av Windows är ju en mardröm med alla individuella installationsprogram och wizards. I exempelvis Ubuntu räcker det ju att man sparar sin "aptitude install"-rad så kan man återskapa sitt system på ingen tid alls, utan att behöva sitta vid datorn och klicka dessutom.
Anonym,
du har nog rätt. Speciellt det där med "kometensen". Jobbar du månne på NASA?
Eller kanske NÄSA, som var Solstollarnas variant..?
Skicka en kommentar