2008-11-16

Från 17 november kan du köpa "100-dollarsdatorn" XO (One Laptop Per Child) i Sverige

Att XO-laptopen i One Laptop Per Child (OLPC) har varit på gång till försäljning från den 17 november har cirkulerat ett tag på nätet. Nu rapporterar NyTeknik att Amazon även kommer att sälja till Sverige.


Bild från Nyteknik

Modellen som säljs är den som har Linux som operativsystem. Genom köpet får du två datorer, en till dig själv och en som skänks till ett barn någonstans i världen. Give one, get one (G1G1).

Jag har lekt en del med fönsterhanteraren Sugar, som är den som medföljer XO-datorn och den är verkligen cool. Ett helt nytt sätt att tänka på användargränssnitt.


(notera att det inte är Sugars fel att muspekaren är dubbel, det är mitt, men jag orkar inte ändra)

De tre ikonerna högst upp till vänster, varav den längst till vänster ser ut som en nummerskiva till en gammal bakelittelefon, symboliserar Neighbourhood, Group och Home respektive. XO-laptopen är utrustad med trådlöst nätverk som (om man vill) automatiskt känner av datorer närheten. Det är således väldigt enkelt att dela information mellan datorer i exempelvis ett klassrum.

Erbjudandet bör ligga någonstans runt 3000 kronor, men då skänker du som sagt en av datorerna till ett barn någonstans i världen.

Eller så väntar man till XO version 2.0 kommer. Den verkar väldigt intressant.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: