2008-11-14

Fullmäktigemotion i Göteborg föreslår öppen källkod

Det är vänsterpartisten Jöran Fagerlund som föreslår att Göteborgs stad där det är möjligt går över till programvara med Öppen källkod. Oavsett vad man tycker om vänsterpartiet i övrigt tycker jag att Fagerlund hittar punkter som är både partiöverskridande och lyfter fram viktiga konkurrensfördelar, bland annat något som är viktigt i all förvaltning, nämligen transparensen. Från IDG.se:

Genom att ha öppen källkod och öppna format kan vem som helst granska hur information behandlas i kommunen och ta del av information utan att behöva köpa dyr programvara. Paradoxalt nog leder ökad öppenhet till att säkerhetshål lättare upptäcks vilket förbättrar säkerheten, säger Jöran Fagerlund (v).


Som förslag på kontorsprogramvara föreslår Fagerlund OpenOffice.org, som är en öppen kontorssvit som dessutom har stöd för det ISO-certifierade öppna dokumentformatet Open Document. Fagerlund nämner också att kommunens epost-system, Lotus Notes, är kompatibelt med Linux, vilket borde göra det möjligt att gå över till Linux-klienter i många förvaltningar.

Motionen kan hittas i PDF-format via IDG's webbplats eller direkt från vänsterpartiets webbplats.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det börjar bli fler och fler kommuner som får upp ögonen för öppen källkod. Undra vem som blir först med Linux på skrivbordet?

Buddy Jesus sa...

Tills det finns något alternativ som backas upp av en kompetent organisation (som Skolelinux i Norge t ex?) så lär det nog dröja ett tag till.

Men det kommer snart att hända saker på utbildningsfronten iaf.