2008-11-02

Ultraportabel med instant-on Linux från Lenovo

I slutet av november kommer Lenovo att släppa sin Ideapad S10e. Datorn kommer att utrustas med Device VMs Splashtop, ett Linux-system som ligger inbakat i ett chip på datorn och som startas på under sekunden. Systemet är fristående från vilket operativsystem man väljer att installera på datorn men innehåller webbläsare, skype, chat, musikspelare, spel och fotohantering.Med ett installerat Linux-operativsystem skulle dessa kunna komplettera varandra såpass bra att du har igång din dator på dryga sekunden och inte behöver starta upp din "riktiga" installation.

Priset är dock lite väl högt för att kunna fightas med de billigaste, det talas om 4500 kronor vilket är åtminstone 2000 kronor mer än en Asus EeePC. Förvisso har Lenovos dator en gedigen design och inte minst styrpinne istället för touch-pad, men det är i dyraste laget för en dator med såpass begränsat användningsområde.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett par funderingar: Kommer det någon slimmad Ubuntuversion till smådatorer som EEE och liknande? Jag har just skaffat just en EEE-PC och är nöjd, men jag saknar en del grejer i OS:et. Jag hittar ingen terminal och ingen "lägg till/ta bort" heller. Verkar ju en smula märkligt med ett Linuxsystem som känns så snålt på konfigurationsmöjligheter.

En annan fråga: Jag köpte ett Asus-moderkort till min stationära just för att Splashtop lät så intressant. Nu visade det sig dock att den variant som körs på just mitt är en lightversion av Express Gateway, och som jag förstår det kräver det att Windows är installerat. Går det att uppgradera?

Buddy Jesus sa...

Det går ju att meka en hel del med Xandros som det är:

http://linuxwiki.se/index.php/EeePC

Om du hellre vill köra Ubuntu finns det en speciell EeePC-version, eller Netbook Remix: http://www.ubuntu-eee.com/

Gällande ExpressGate så vet jag inte riktigt om det finns några enkla sätt. Men det finns kanske ett svårt
på Phoronix forum och i en artikel.

Men hur möjligt det är det är en annan fråga. :)