2008-11-17

Det jag installerar på en nyinstallerad dator

Oh so hightech har dragit igång en liten fråga bland diverse IT-bloggar, och Tommy K. Johansson, Bloggliv och TheBlackJacker har svarat än så länge.

Då Ubuntu kommer med ganska många program förinstallerade av de som de andra tagit upp, som OpenOffice.org, Firefox, Gimp med flera så slipper jag installera dem, men det finns annat som måste in i burken. Jag har i och för sig inte ominstallerat min dator sedan jag fick den för ett år sedan (bara uppgraderat Ubuntuversioner) och jag kommer inte att göra det heller om inte hårddisken går sönder, eftersom Linux skrivbordssystem inte har något register (windows Registry, that is) som kloggar igen som ett avlopp fullt i hår.

Men här är min lista på program:Alla är givetvis öppen källkod och fri programvara. Det fyller givetvis inte allas behov att bara köra öppen källkod. Har man suttit i Windows i 10 år och har stor erfarenhet av det är det ganska segt att byta till en början. Likaså om man är van vid Adobes produkter, eller Microsoft Office. Själv har jag bytt för att jag tröttnade på att leta crackade licensnycklar och känna mig olaglig, samt för att programmen ovan fyller mina behov väldigt väl.

Prova du också.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Maria Sjögren sa...

Jag lurade faktiskt på min vän Ubuntu :) Hon hade en trojansk pc som inte ville starta. Hon pratade om att det var så snyggt och varför hon inte fixat det innan. I och för sig visste hon inte vad Linux var för några dagar sedan... Btw, ditt inlägg är självklart i mitt inlägg, såg det nyss. Peace!

Buddy Jesus sa...

Så kan det gå. :) För en del funkar det, för andra gör det det inte. Det beror väl på hur fast rotad man är i sina invanda beteenden..

Thomas Tvivlaren sa...

Intressant... Vad är fördelen med Songbird och Audacious och, gärna om du har erfarenhet, hur står de sig vid en jämförelse med Amarok (som jag använder)? Något jag finner oumbärligt med Amarok är möjligheten att ändra ID-taggar väldigt smidigt och på gruppnivå. Ett måste om man scrobblar.

Gärna en liknande jämförelse mellan Kate och min favorit Geany också?

/Kravmaskin ;)

Buddy Jesus sa...

Audacious är i princip en Winamp-klon, lite mindre och lättare än Amarok och Songbird.

Songbird är grym, speciellt när det gäller iPod-integration. Dessutom är den snyggare än Amarok, integrerar ganska hyggligt med gnome-desktopen och har massa fräsiga add-ons man kan installera.

Geany har jag inte använt, så jag kan inte säga så mycket om den, men jag gillar Kates integrerade terminal, dess syntax highlighting och alla inställningsmöjligheter som finns. Men det finns säkert fler editorer som ligger på par med Kate.

Installera och testa vetja, det kostar ju inget. ;)

Anonym sa...

du glömde nmap & zenmap & rdesktop