2008-11-21

Öppen Källkod som politisk modell

Jag har länge funderat på att omsätta tanken bakom Öppen källkod i politisk drivkraft, lite som Barack Obama har gjort i sin presidentvalskampanj på senare tid, fast på riktigt.

Min tanke var att starta ett parti som hade alla sina omröstningar via internet, som förenade alla människor oavsett ålder och bostadsort och hade ett partiprogram som uppdaterades ofta, utifrån vad medlemmarna vill åstadkomma.

Tanken var att alla skulle vara delaktiga och kunna driva sina egna intressen. Var man intresserad av utrikespolitiska frågor så skulle man få grotta ner sig i dessa, inte behöva ta omvägen om kommunalpolitiska myntvändar-kommittéer där all ideologisk drivkraft förlorats.

Grundidén kunde stavas Empowerment och uttydas att möjliggöra.

Jag har sneglat mycket på Linuxvärlden och dess sätt att lösa saker och ting. Alldeles nyss läste jag bloggen Att dricka liberalt som lyfte fram fördelarna med att jobba enligt öppen källkods-modell, och jag kan bara rekommendera en läsning.

Det enda någorlunda progressiva partiet inom politiken på just detta område är i mitt tycke Piratpartiet. De är tillräckligt små och obyråkratiserade fortfarande för att kunna vara flexibla och ge mandat till de som är intresserade. De använder forum och bloggar för att diskutera sakfrågor. Vem som helst kan få en röst genom detta sätt, bara de kan formulera sig i skrift. Detta är bara min uppfattning från ett utifrånperspektiv, så jag är osäker på hur det egentligen fungerar och står till. Men jag ser att Piratpartiet är den enda politiska rörelse som har ett aktivt medborgardeltagande, från sådana som verkligen brinner för idéerna och inte fastnat i pappersvändande och ändlösa möten, där pragmatism och kompromissvilja är större än något annat värde.

Jag hoppas bara att något så småningom kan ha förmågan att vitalisera betongarslena i Riksdagens korridorer så att de också kan komma att upptäcka den rätta betydelsen av demokrati. Kanske något att fundera på nu när Riksdagen sagt ja till Lissabonfördraget, vars konsekvenser HAX kärnfullt presenterar.

Kanske en rejält svidande valförlust skulle kunna göra det? Att känna gatstenens kantiga kyla i röven när man sitter nyss utsparkad vid Riksdagsbron kan möjligtvis få en och annan att fundera.

De där uppe och vi här nere.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

3 kommentarer:

Rick Falkvinge (pp) sa...

Hej Jesus,

Detta är bara min uppfattning från ett utifrånperspektiv, så jag är osäker på hur det egentligen fungerar och står till.

Om det kan stärka din uppfattning, så skriver jag lite om vår kultur i mitt senaste nyhetsbrev, som är öppet att läsa och kommentera på forumet:

...så därför vill jag berätta om den allra viktigaste delen i vår kultur:

Det enda som är förbjudet i Piratpartiet är att fråga om lov.

Ja, du läste precis rätt. Du får inte fråga någon om lov ifall du får göra och dela ut broschyrer, ställa dig på gatan och prata med folk, sätta upp skyltar i studentområden, eller sätta en projektor i en bil och visa reklam mot byggnader på natten. Ingen annan kommer att ta ansvar för vad du vill göra. Om tre medlemmar är överens om att något är ett bra sätt att marknadsföra partiet, och det inte kostar partiet några pengar, så innebär det automatiskt grönt ljus från högsta ledningen att köra på. Vi litar på varandra. Vi vet att alla agerar för att de vill att partiet ska lyckas. Vi bara agerar med full fart. På alla nivåer. Ända från partiledningen till ut på gator och torg tar vi egna, självständiga initiativ, hela tiden, och vi frågar ingen om lov och väntar på svar.

Visst, en del saker kommer att gå fel. Men det tar vi hand om då. Om det över huvud taget är ett problem.

Buddy Jesus sa...

Rick,

Jag läste faktiskt nyhetsbrevet tidigare idag och tyckte att det var ett synnerligen vältajmat sammanträffande.

Kudos till er att ni jobbar så. :)

Fortsätter det såhär så känns det som att jag kan byta ut "er" till "oss", för den här politiska charaden som nu utspelar sig börjar jag bli lite trött på, om jag ska vara helt ärlig.

Anonym sa...

Du är så välkommen ;) Vi är ganska trevliga att ha att göra med i de flesta fall ;)