2009-09-18

Var är Piratpartiet på Software Freedom Day?


Ända sedan partiets grundande har jag känt en viss samhörighet med Piratpartiet. Det har känts som att jag och partiet kämpat för liknande frågor, och båda partiledarna har till och med varit inne och försvarat sig på bloggen när det kommer till partiets inställning till öppen källkod och fri programvara. Efter att nu ha lagt ner rätt mycket tid för att få ut ett budskap om fri programvara och öppen källkod till allmänheten undrar jag var partimedlemmar och partiets toppbloggare håller hus i sammanhanget? Imorgon lördag är det dags för Software Freedom Day och än har jag inte sett en enda bloggpost om det från PP-håll.

Jag är inte i någon position att kräva engagemang i en av partiets mindre profilfrågor, men jag måste säga att jag hade väntat mig mer uppslutning kring Software Freedom Day. Lite gratisåkning kanske ni tycker, men det är inte riktigt så jag menar. När Rick Falkvinge går ut och pratar sig varm om öppen källkod i offentlig sektor och om fri tillgänglighet till information genom användande av öppna dokumentformat, känner jag att målen för öppen källkods-rörelsen och Piratpartiet sammanfaller. Vi borde därför kunna samordna våra resurser för att komma ut med vårt budskap i just den frågan.

Öppen källkods-rörelsen har historiskt sett varit episkt dålig på att nå utanför sin egen sfär. Vi håller gärna till på våra egna forum och rör oss väldigt lite utanför dessa. Speciellt dåliga är vi på att utnyttja bloggkärlek för att dela information mellan varandra och länka till höger och vänster. Software Freedom Day är en av dagarna där vi faktiskt rör oss utanför de egna leden och går ut och pratar med vanligt folk.

SFD 2009 Goodies Packing from Fred Muller on Vimeo.



Piratpartiet och de som bloggar om piratfrågor har möjlighet att nå väldigt många människor som annars inte skulle bry sig om dessa samhällsekonomiskt viktiga frågor. Men ingen av de jag kontaktat verkar över hövan intresserade av att sprida informationen. Jag är som sagt inte i position att bli besviken, men jag måste medge att jag har haft större förhoppningar på Piratpartiet i detta.

Inte heller Sveriges (enda?) öppen källkods-journalist Niklas Andersson på IDG.se har tagit upp tråden. Förmodligen är Software Freedom Day lite för fylld av ideologi för hans del, men då även ekonomiska aspekter lyfts upp på agendan borde åtminstone den delen appellera på de som gillar öppen källkod från den horisonten. Jag har också kontaktat Tommy K. Johansson, "Sveriges största IT-bloggare", för att han om möjligt skulle kunna "göra reklam" för den podcast (MP3-torrent och OGG-torrent) jag gjort för att få ut budskapet i en annan form än det skrivna ordet, men även det har varit utan framgång. Drygt 100 nedladdningar på en befolkning på 9 miljoner kan inte annat än räknas som ett stort fiasko. Det är de närmast sörjande Linux-nördarna som stått för lejonparten av den siffran.

Men allra störst har som sagt mina förväntningar varit på Piratpartiet och dess medlemmar. När både Rick Falkvinge och Christian Engström propagerat för öppen källkod och öppna standarder vid flera tillfällen hade jag en illusion om att partiet brann för de här frågorna och var berett att driva dem aktivt. Jag borde ha anat oråd när inte ens Falkvinge själv bloggade om när Microsofts vice-VD dömde ut Piratpartiet, utan nöjde sig med att prata i Ekot i Sveriges Radio.

Kanske har jag helt misslyckats med att göra budskapet greppbart, att få det lättförståeligt och få det att fastna. Hade jag haft tid skulle jag gjort små informationsfilmer och ytterligare podcasts, som var kortare och mer to-the-point. Men tiden räcker inte alltid till. Med barn och en (förvisso inte alltför betungande men ändå tidskrävande) utbildning plus jobb vid sidan av så får jag välja vad jag ska lägga min tid på, precis som alla andra. Och jag kan inte göra allting själv.

Trots detta ska vi ändå fira på många ställen i Sverige. I Falun, Gävle, Linköping (fredag), Ludvika, Stockholm, Sundsvall, Örnsköldsvik och Östersund. Jag hoppas att de som gillar öppen källkod och bor i närheten av dessa platser dyker upp och firar med oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

11 kommentarer:

xor sa...

Shit happens.

Det är rätt få pirater som får betalt för att arbeta med våra frågor, resten gör arrangerar alla evenemang och så på sin fritid. Det är inte heller som om alla medlemmar i PP är aktiva, de flesta röstar bara på PP när det väl blir val (och det är asbra!).

Så, om det är konstigt, dåligt eller kasst att PP inte är med och arrangerar eller deltar på Free Software Day så beror det på att de aktivister som finns i PP (oavlönat) inte har tagit tag i det.

Det enklaste sättet att råda bot på det problemet är att själv bli aktivist och arrangera saker själv, vara med på andras föreläsningar, seminarier, workshops.. Det är inte mer än naturligt att en person som är extra intresserad av öppen mjukvara tar tag i det.

..

Vi skrev förresten inlägg som kommenterade Microsofts Phelps-snubben. Tre stycken kunde jag räkna till.

Buddy Jesus sa...

Jo, jag förstår också att de flesta jobbar oavlönat precis som jag själv. Och även om jag inte står med i pressmeddelandet är det jag som styrt upp alla träffar utom två (med god hjälp givetvis), den i Stockholm och den i Linköping.

Det är väl varken konstigt, dåligt eller kasst att inte PP är med, men jag trodde faktiskt att man skulle vara mer intresserad eftersom det är ett bra tillfälle att komma ut och informera om dessa saker.

Jag är redan aktivist så det räcker till och blir över, även min tid är begränsad. :)

Och angående Phelps så kollade jag inte dagen efter, utan bara när nyheten publicerades den 8:e september. Då var jag relativt ensam att länka till radioinslaget. Men det klart, allt på internet kan inte gå snabbt hela tiden. ;) Ska genast ändra i bloggposten.

grey sa...

Jag tror att det delvis beror på en osäkerhet inom Piratpartiet. Partiet vill absolut väl för öppen källkod, men efter kritik om att partiets politik ev. skulle skada rörelsen så har medlemmarna blivit lite osäkra. Vi söker efter lösning och dialog med rörelsen, men har hittills inte fått några konkreta förslag på hur partiets politik bör förändras på området. Problemet diskuteras både inom PP och Piratbyrån, men hittills har ingen form av konkret förslag presenterats. Kom gärna med förslag. Till skillnad från de flesta partier lyssnar PP, men det är inte lätt att fixa något om man inte får reda på hur.

Buddy Jesus sa...

@Grey:
Min personliga uppfattning är att fem års skydd är för kort, när det kommer till datorprogram som skapats med öppen källkod.

Det som idag tvingas vara öppen källkod via GPL-licensen kommer att upphöra vara det efter fem år med Piratpartiets förslag, eftersom den öppna källkoden i princip kan göras stängd efter den tiden. BSD-licensen och liknande berörs inte på samma sätt, eftersom andra är fria att använda BSD-licensierad kod i stängda projekt (t ex Mac OS X).

Å andra sidan är det ju orimligt att ha ett skydd 70 år efter min död. Så långlivade är ju inga datorprogram heller. Windows XP är ju dessutom mer än 8 år gammalt, och om ett GPL-operativ blir lika gammalt kan ju vem som helst stänga igen det och tjäna sina pengar på andras hårda arbete utan att ge tillbaka något till gemenskapen(communityn).

Vill man visa att man gillar öppen källkod tycker jag att SFD är ett utmärkt tillfälle att göra det. Även om man har delvis motstridiga intressen i och med sin önskan att förkorta upphovsrätten till fem år, så kan man ju ändå kämpa för fri programvara och öppen källkod i offentlig sektor, eller propagera för fördelarna med den.

JP Anderson sa...

"Det har känts som att jag och partiet kämpat för liknande frågor, och båda partiledarna har till och med varit inne och försvarat sig på bloggen när det kommer till partiets inställning till öppen källkod och fri programvara."

Eh dude! Vi har EN partiledare...
Rick Falkvinge!

Christian är vår EU parlamentariker.

Buddy Jesus sa...

Då var han åtminstone vice, inte EU-parlamentariker. Jag har också hållit mig uppdaterad på att han kommit in i EU-parlamentet. :)

Björn sa...

Piratpartiet nämnde SFD i en nyhet förra helgen.

Alltid något, även om jag oxå önskat att det vore mer. Själv ingen annan ursäkt än att dygnet bara har 24 timmar osv.

Marco Baxemyr sa...

Hej! Jag håller med om att SFD vore perfekt för Piratpartiet att engagera sig i. Tycker det är synd att det inte blev något sånt i år (informationsmiss? Jag vet inte), och nästa år lär vi vara komplett dränkta i riksdagsvalet är jag rädd. Men precis som xor sa krävs det bara att några aktiverar sig på området.

Jag hörde talas om Software Freedom Day först idag (kanske hörde förra året, men det var ju då), och har spånat lite om att åka 20 mil till närmaste SFD-event (Ö-vik) imorgon bitti (svårt att hitta info!). Det blir inte av något dock.

Bloggade förresten om PP-GPL paradoxen förra månaden: http://phelerox.wordpress.com/2009/08/13/piratpartiet-och-fri-mjukvara/

Anonym sa...

Jag är oerhört förvånad över att man lyckats dra i gång dagar för öppen källkod på många små orter medan man i Sveriges tredje största stad inte ens verkar att ha funderat på det. Jag har inte kunskap nog att dra igång något men trodde, i min enfald att något skulle ske här i Malmö var jag f.n. tillfälligt vistas.

Lotta, änka efter IT-företagare

Jerker Montelius sa...

Jag tror nog att det enklaste vore om "öppen källkodsrörelsen" gick med i piratpartiet. Jag anser själv att 5 års upphovsrätt är för lite skydd för t.ex. öppen källkod men det är betydligt mera sunt än 70 år + livstid. En kompromiss med en upphovsrätt runt ca 10 år tror jag skulle vara betydligt bättre. Men som sagt gå med i piratpartiet så kan vi driva frågorna om öppen källkod hårdare.

Buddy Jesus sa...

Jerker,

För det första är öppen källkodsrörelsen partipolitiskt obunden, vilket innebär att vi inte tar någon sida i det allmänpolitiska. Skulle vi (om det nu finns något "vi") göra det skulle det riskera att skrämma bort alla andra, med andra politiska åsikter, som exempelvis Karl Sigfrid eller Lage Rahm.

För det andra är jag tveksam till om hela öppen källkodsrörelsen skulle skriva under på ett partis programförklaring, även om många kanske håller med i sakfrågorna som Piratpartiet har.

Det är Piratpartiet som ska driva öppen källkods-politik, inte öppen källkodsrörelsen som ska driva piratfrågor. Om du förstår hur jag menar.