2009-09-08

Öppen källkod och fri tillgänglighet är vägen att gå

Jag får mig till livs via Ekot att Microsofts vice VD Marshall Phelps anser att Piratpartiet är ett hot mot innovation och ny företagsetablering i det "nya" kunskapssamhället. Detta eftersom Piratpartiet vill revidera upphovsrätten och är emot mjukvarupatent.

Phelps menar att om man inte ser ekonomiska incitament (vilket i det här sammanhanget innebär att kunna ta betalt för alla företeelser som vagt beskrivs i ett icke-fackmannamässigt dokument, som till exempel dubbelklick(!)) för att utveckla idéer, så kommer man inte att försöka.

Det undantar helt det faktum där MySQL och andra företag använder sig av öppen källkod och socialt kapital för att sprida och även tjäna pengar på sina produkter.

Mjukvarupatent är jag väldigt mycket emot, speciellt i de former som de har idag, där patentbeskrivningen ofta är typ

A default function for an application is launched if the button is pressed for a short, i.e., normal, period of time. An alternative function of the application is launched if the button is pressed for a long, (e.g., at least one second), period of time. Still another function can be launched if the application button is pressed multiple times within a short period of time, e.g., double click.


Det här kan ju tillämpas på allt möjligt, och hur länge som helst. Och dubbelklick är det inte ens Microsoft som kommit på. 2004 fanns det dessutom rätt mycket "prior art" på området, vilket gör det hela rätt löjeväckande.

Däremot är jag inte lika säker på att förkorta längden på upphovsrätten till fem år. Den absolut största mjukvarulicensen för fri programvara, GPL, förlitar sig på upphovsrätten för att säkerställa att de friheter den hävdar, kan upprätthållas. Om man skulle ta bort den möjligheten finns det ingen som kan hindra företag från att ta den fria och öppna källkoden och stänga in den i en av sina egna produkter.

Visserligen kan fem år kännas som en rätt lång tid i IT-ålder räknat, men betänk att Windows XP är åtta år gammalt redan, och används fortfarande av mellan 65-70% av alla datoranvändare.

Hur som helst, precis som Falkvinge menar så är (ur Ekot):

Mr Phelps [..] kvar i en ekonomi där vi fortfarande hade vissa brister i distributionen, där du fortfarande kunde tjäna pengar på ett lite äldre sätt


Per exemplar-licensiering och mjukvarupatent är saker som snarare hör en annan IT-ålder till. Nu är det deltagarkultur, öppen källkod, öppna standarder och fri tillgänglighet till information som gäller. Och uppenbarligen känner Microsoft flåset i nacken från Linux. Annars hade man nog inte gjort en sån här anti-Linux-kampanj.

Missa inte min podcast om fri programvara och öppen källkod, linux, öppna standarder och Software Freedom Day.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: