2009-09-27

Bloggosfären drivs av självisk osjälviskhet

Alla vill vi ha läsare till bloggarna vi skriver i. Annars vore vi inte skribenter. För oss själva är våra åsikter värda att dela med sig av, de kan rent av vara de viktigaste som finns. För oss. Det är oftast därför vi skriver, för att vi vill dela med oss av våra tankar till andra.

Så hur lockar man då läsare till sin blogg? Det är väl inte direkt det jag tänkte svara på, det finns det mer initierade människor som har koll på. Men ett sätt är skriva om intressanta ämnen, ett annat är att intressera människor för just ens egna ämnen.

Mitt stora ämne som jag skriver om är öppen källkod och fri programvara, i dagligt tal förkortat FOSS (Free and Open Source Software). Vi är ganska många som skriver om detta ämne, och vi skriver på många olika sätt. En del skriver HowTo-bloggar, av typen "så får du igång det här programmet i den Linux-distributionen" eller "så konfigurerar du din brandvägg i FreeBSD". Andra skriver om de filosofiska aspekterna bakom fri programvara, eller nyhetsrapporterar om var de senaste Linux-installationerna gjorts runt om i världen.

Problemet är att det inte förekommer någon länkning mellan dessa bloggar, mig veterligen. Alla strävar på i sin egen lilla del av internet. Ett bra exempel är Little John och Lathund, som båda skrivit om Firefox-tillägget Screengrab oberoende av varandra, utan att länka till varandra eller bygga på varandras arbete.

Det förekommer mycket liten länkkärlek mellan öppen källkodsbloggarna och det tycker jag är väldigt synd. Vi skulle behöva ett nav, som opassande.se som är underbar på att länka samman och sålla bland blogginlägg. Hon ger otroligt mycket länkar och får därför många tillbaka, eftersom det hon länkar ofta är relevant och läsvärt för hennes läsekrets. Hon är ett praktexempel som vi skulle kunna ta efter. Därför har jag startat ett projekt för att öka integrationen mellan bloggar. Om du är en registrerad forumbesökare på ubuntu-se.org's forum så kan du ta del av vår projekttavla och se hur det kan gå till.

Genom att osjälviskt länka till andras bloggar och andra personers inlägg, kan vi få igen en hel del webbtrafik från dem och också få länkar tillbaka. Till och med utanför vår egen lilla ankdamm Ubuntu-planeten. ;) Genom att vara osjälviska och generösa med länkar, vinner vi kanske en ny läsekrets och får gehör för våra egna ämnen.

Det omaket kan det vara värt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: