GNU:s fader Stallman - en föredetting?
Richard Stallman är mannen som instiftade GNU-projektet, Free Software Foundation och skrev GNU General Public License, det fundament som operativsystemet Linux (eller GNU/Linux) vilar på. Richard M. Stallman har varit kontroversiell rätt länge. Han och Free Software Foundation har under åtminstone tio års tid fört krig mot Microsoft och deras produkter, med kampanjer som BadVista och Windows 7 sins, som enligt vissa informerar om fria alternativ och enligt andra bara förstör för fri programvara och öppen källkod.
Det finns två tjocka grenar av FOSS-trädet och den ena är den som fokuserar på friheten för användaren och kallar programvaran för Fri. Den andra grenen fokuserar på programvaran i första hand och kallar i princip samma företeelse för Öppen källkod.
Stallman har nu återigen hamnat i blåsväder genom att kalla en före detta medarbetare på Free Software Foundation för förrädare. Detta då personen ifråga nu börjat jobba på Microsofts öppen källkods-satsning CodePlex, istället för på Novell där han tidigare utvecklat en öppen variant av .NET kallad Mono. Stallman hävdar att Mono och dess implementation av programmeringsspråket C# bara är ett nytt sätt för Microsoft att köra sin gamla Embrace, Extend, Extinguish-taktik och blåsa hål i öppen källkods-skutan genom att implementera en öppen teknik, utöka den med egna tillägg, för att sedan ta död på den öppna tekniken genom sitt marknadsövertag.
IDG:s egen öppen källkods-bloggare Niklas Andersson är ingen fan av Stallman och menar att Stallman har ramlat igenom genialitetens papperstunna vägg som skiljer honom från galenskap.
Barre på Gargamel.NU är inne på en lite annan linje. Han menar som jag att öppen källkod och fri programvara har Stallman att tacka för mycket (inte minst att Microsoft dragit igång CodePlex över huvud taget), och att det tenderar att glömmas bort i hatstormen som följer efter de här radikala uttalandena. En balanserad kommentar på IDG lyser upp min afton:
men far åt helvete, jäävla pucko!
Gud vad trött jag blir på dumjävlen. För det första heter det Linux och har alltid hetat linux. Gnu är en pyttedel av linux och ska inte ha nån cred eftersom det enkelt kan bytas ut mot bättre alternativ.
För det andra är inte stallman för öppen källkod, vilket tydligt demonstreras ovan. Han är som de idioter här inne som är emot stängd kod, dvs en ren antirörelse.
Skit du i var koden kommer ifrån och var glad att den är öppen, gubbjävel. Gå sen och dö så jag slipper skämmas å öppen källkods vägnar.
DUMJÄVEL!
itix
Det tål att påpekas att GNU-projektets bidrag till ett Linux-system är runt 15%, medan Linux-kärnan (som systemet är döpt efter) står för runt en halv (förvisso viktig) procent. Sen glömmer kommentatorn bort att utan GNU GPL, under vilken Linux-kärnan är licensierad, skulle vi kanske inte ha något Linux alls i dagsläget. Och utan de program som GNU-projektet släppt, bland annat C-kompilatorn GCC skulle det inte ha funnits ett embryo att jobba utifrån.
Stallman är en extremist, det tror jag inte att någon har inväningar emot. Han strävar mot att all information och all programvara ska vara fri och är den inte det så bojkottar han den.
Att säga att det är fel per se är som att säga till Millicent Fawcett att hon inte borde ha strävat efter rösträtt för alla kvinnor, utan bara för de med adlig börd, eller att yttrandefrihet på internet skulle gälla ackrediterade journalister, eller de som sitter på tillräckligt mycket pengar, eller har rätt etnicitet.
Genom att, som Barre säger, "sikta mot stjärnorna, så når du trädtopparna". Det behövs idealister för att nå halvvägs eller kanske inte ens det. Pragmatiker i all ära, men utan visionärerna och extremisterna så kommer man inte långt på vägen mot slutmålet.
Jag är inte rätt person att svara på om Richard Stallman har spelat ut sin roll eller inte, men jag hävdar att det är viktigt att det finns människor med fasta principer för att driva en frihetsrörelse, oavsett på vilket område man rör sig. Det gäller för öppen källkodsrörelsen, det gäller för organisationer som propagerar för mänskliga rättigheter och det gäller för piratpartiet och därmed löst affilierade organisationer.
Annars blir det bara en liten tumme av alltsammans.
Läs även andra bloggares åsikter om datorer, extremism, fri programvara, gnu, idealism, it, linux, microsoft, öppen källkod
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar