Imorgon släpps Ubuntu 8.10 Intrepid Ibex
Efter ett halvårs väntan är det imorgon dags för Ubuntu och företaget Canonical att släppa nästa version av sitt Ubuntu Linux. Eftersom det är oktober och år 2008 heter versionen 8.10, alltså 2008 den tionde månaden.
Fokus för Ubuntu 8.10 är mobilitet, man ska som användare kunna röra sig fritt mellan hemmet, kontoret, utbildningen och allt där emellan, utan problem. Den största och mest välkomna nyheten i den nya versionen är därför det utmärkta stödet för mobilt bredband.
För mig var det bara att plugga i USB-dongeln för Telias mobila bredband, vänta i någon sekund tills den automatiskt hittades och sedan välja att konfigurera den. Jag fick då upp en lista över potentiella operatörer att använda, valde Telia och fick alla uppgifter (utom PIN-kod) automatiskt ifyllda.
De mobila anslutningarna dyker upp i en egen flik under Nätverksanslutningar
Det första målet för Ubuntu 8.10 verkar således vara uppfyllt. Även stödet för Bluetooth har fått sig en stor förbättring, men tyvärr är min dator inte utrustad med Bluetooth-stöd, så det är omöjligt för mig att testa. Men enligt utsago är det väldigt bra, enkelt och smidigt.
Den nya versionen av fönsterhanteraren Xorg, 7.4, innebär "hot plug"-stöd för det mesta som kan pluggas in i en dator. Ritbord, möss, tangentbord och USB-enheter hittas och konfigureras automatiskt och är färdiga att använda direkt, utan att du behöver leta efter drivrutins-CDs eller annat jox.
En annan nyhet är att filhanteraren Nautilus numera är utrustad med flikar, eller tabbar, liknande de som finns i moderna webbläsare som Mozilla Firefox och Internet Explorer 7+. Detta innebär att det bara behövs ett fönster för att enkelt flytta filer mellan två eller flera mappar/kataloger.
Notera flikarna i underkant av filytan, där det står "Bilder", "SFD08" och "HV20".
En väldigt efterlängtad funktion av många.
De sedvanliga skrivbords-effekterna har också fått en del nytt ögongodis. Den välkända kuben har numera möjlighet att bli både en cylinder och en sfär. Nyttan i det kan givetvis diskuteras, men det är åtminstone väldigt snyggt.
Fönstren är som vanligt möjliga att placera i djupled, för att få lite bättre överblick.
För att kunna utnyttja skrivbordseffekterna maximalt bör du installera paketet compizconfig-settings-manager, antingen genom att klicka på länken eller genom att söka efter exempelvis "compiz" i "Lägg till/ta bort program" i Program-menyn, under förutsättning att du har ställt in "Visa: Alla tillgängliga program".
En annan av nyheterna är ett Gäst-konto för tillfälliga besökare. Som en besökare av ubuntuforums.org uttryckte saken (fritt översatt):
Min mamma och syster tjatar ofta på mig att få använda min dator, men jag vill inte att de ska få se all min porr, därför är gästkontot en väldigt bra uppfinning.
Åtkomstmöjligheterna för gästkontot till filer på hårddisken är väldigt begränsat och alla filer som laddats ner via exempelvis webbläsaren tas bort vid utloggning.
När vi ändå är inne på det har Ubuntu 8.10 fått stöd för kryptering av enskilda kataloger. Ubuntu kommer förinstallerat med en katalog som heter Privat, där man behöver ett speciellt lösenord för att komma in. För att påpeka det uppenbara så kan katalogen inte ses eller öppnas av obehöriga.
Då Ubuntu Linux distribueras över hela världen och lagstiftningarna ser lite olika ut i olika länder, har Ubuntu valt att utelämna programvara som inte har fria licenser. Detta innefattar bland annat hårdvarudrivrutiner som inte är släppta som öppen källkod (se länken ovan). För att underlätta för användarna ytterligare kommer Ubuntu 8.10 med en förbättrad hantering av hårdvara från kommersiella aktörer som nVidia och ATi, vilka tillverkar grafikkorten i många datorer.
Utan dessa drivrutiner får inte operativsystemet tillgång till accelererad grafik, vilket gör att bland annat skrivbords-effekter är omöjliga att köra. Även annan hårdvara behöver drivrutiner som distribueras med begränsande licenser, till exempel vissa inbyggda modem, trådlösa nätverkskort och annat. Den nya hanteraren för detta löser det allra mesta väldigt snyggt.
I övrigt finns det också en del kosmetiska nyheter, som en uppsnyggad och MacOSX-ifierad avstängningsdialog. I mitt tycke är allt som går ifrån Windows-stuket en bra uppgradering.
Ubuntu kan också installeras på en USB-sticka på ett enkelt sätt, genom det nya (innovativt betitlade) programmet Make USB Startup Disk. Bara att välja skiv-avbild (.iso) och välja usb-minne.
Enda problemet med den här skärmbilden är att jag inte har något USB-minne istoppat...
För de lite nördigare så kommer Ubuntu 8.10 med Dynamic Kernel Module Support, vilket innebär att moduler i kärnan kommer att kunna byggas dynamiskt och uppgraderas för alla installerade Linux-kärnor på systemet.
Förutom detta kommer även en hel del nyheter i programutbudet, nämligen en välkommen uppgradering av bildbehandlingsprogrammet Gimp, som numera fått en hel del förbättringar i version 2.6.
Tyvärr kommer inte OpenOffice 3.0 att skeppas med Ubuntu 8.10, då utvecklarna tyckte att den version som precis släppts var lite för instabil. Det är däremot möjligt att installera 3.0 själv, vilket jag kommer att göra inom en snar framtid.
I övrigt kommer de mesta av programvarorna att komma med nya versioner. Ubuntu kommer hela tiden närmare MacOS X och andra snygga och funktionella system. Ubuntu finns även som EeePC-version.
Andra som skriver är i urval: Urban Anjar på Ubuntu Sverige, PC Feber, Scary Mary och Little John
Läs även andra bloggares intressanta åsikter om 8.10, Eee PC, datorer, fri programvara, intrepid ibex, it, linux, ubuntu, öppen källkod
2 kommentarer:
Jag har kört Intrepid nu i några timmar, de går ju super! Tack för tipset om flikarna i Nautilus, dom hade jag missat annars.. ;)
Kul att höra att det gav något att läsa min "artikel". :)
Jag har kört Intrepid i beta/rc i några veckor nu, och det rullar på väldigt bra här också.
Skicka en kommentar