2008-10-21

Sverige halkar efter som IT-föregångsland

IDGs Niklas Andersson - som till vardags rapporterar för Techworld Open Source, en av IDGs avdelningar för öppen källkod - skriver i sin blogg om Open Source World Conference i Málaga som skiljer sig från de flesta andra konferenser i samma genre.

Istället för en samling manliga nördar finns där Málagas borgmästare, en ansvarig för Innovation, Forskning och Företagande, EU-kommissionens tekniska attaché och en hel del mainstream-media.

I Spanien är öppen källkod big business, en regionellt stödd Linuxversion i regionen Extremadura, vid namn Guadalinex, har rullats ut på drygt 400 000 datorer och ökar i antal med 20 procent per år. Tillväxten för Linux som helhet är 50 procent per år.

I Sverige är det bara Karl Sigfrid som slåss på allvar i riksdagen, eller åtminstone bara han som syns. Urban Anjar kallar Sverige för u-land och ger fler exempel på lösningar som bitit sig kvar i Sverige trots utgånget bäst före-datum.

Men det händer saker även här, men många länder är långt före Sverige på den här fronten. Kina, Ryssland, Brasilien, Spanien, Nederländerna, för att bara nämna några.

När ska svenska politiker vakna och se kostnadsbesparingarna och innovationsmöjligheterna med öppen källkod?

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: