2009-01-29

En sömncykel i taget, you 'tard

Vanliga människor (om det nu finns sådana) brukar sova mellan sex och åtta timmar. Då sover man mellan 3-4 sömncykler á 90-120 minuter. Från igår kväll har jag sovit tre gånger, med minst en till två timmars mellanrum mellan varje gång. Jag somnade till vid åttatiden igår kväll och sov till halv tio, sedan somnade jag mellan ett till två inatt och sen från tre till halv sex.

Allt som allt blir det fem timmars sömn (eller kanske snarare slummer) och jag känner min ungefär lika utvilad som jag hade varit på rave och dansat på extacy hela natten.

Geniet Leonardo da Vinci sägs ha haft någon underlig egen sömnrytm som gick ut på att han sov tjugo minuter varannan timma och därför fick en hel massa fler timmar vakna per dygn. Andra har sovit med en nyckelknippa i handen för att väckas direkt när de somnade såpass hårt att de förlorade muskelkontrollen över handen.

Jag är ju inget geni, vilket vi kan se på bilden nedan, med vilken vår utbildning marknadsförs gentemot omvärlden:


Skulle du vilja köpa en bil av oss?

Alltså, om jag hade varit ansvarig för marknadsföring av en fritidsledarutbildning vet jag inte om jag skulle ta en bild där mer än hälften ser ut som om de vore en särskoleklass på frigång. Den här bilden är dock den som finns med i det officiella marknadsföringsmaterialet. Kanske är det utbildningsavsnittet "Insikt i funktionshindrades idrott och vardag" som avses här.

Här är alla välkomna. Tur att de åtminstone har redigerat bort min hand ovanför A:s huvud.

För övrigt är jag helt jävla blåslagen sedan jag som ensam turskidåkare lyckades, på en bredd av fyrtio meter pricka in ett hopp med bredd på ungefär fyrtio centimeter som helt hade försvunnit i en massa nysnö och viss snöblindhet. Men bara med ena skidan, vilket resulterade i en roterande rörelse där jag landade på ena skinkan och stukade tummen och handleden.

Näe, det är dags att halta ut till duschen för en värmande upplevelse.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att se att ni har fått med gubben Pettson på bilden också.
Vad är det han gör med handen egentligen?

Thomas Tvivlaren sa...

Till råga på allt så finns det i sedvanlig ordning individuella genetiska avvikelser för hur mycket sömn man behöver. Och givetvis påverkar stressbalansen även sömnbehovet (tränar man hårt behöver man mer sömn).

Churchills metod med nyckelknippan känns sisådär. Musklerna slappnar väl av rätt omgående när man somnat så det känns som att djupsömnen blir ett minne blott med den metoden.