2008-04-18

Varför Ubuntu är den bästa Linux-varianten

Som en del av er kanske vet, finns det över 350 olika varianter av Linux att välja mellan. En del är entusiastversioner som Gentoo, Slackware, LinuxFromScratch och andra mer eller mindre puristiska varianter där huvudtanken bakom är att lära sig så mycket som möjligt om det inre systemet.

Detta verkar för en utomstående vara till och med viktigare än att ha en fullt fungerande administrationsmässigt enkel Linux-desktop. Jag har pysslat lite med några av dessa, eftersom jag var nyfiken på hur systemet var uppbyggt, vad som gjorde att det fungerade och så vidare. På samma sätt hade jag förut full koll på olika minnestyper, vilka moderkorts-chipset det finns och annan hårdvaruinformation som jag oftast struntar i nu, så länge jag inte ska köpa en ny dator eller delar till den jag har.

Ubuntu är en bra avvägning mellan användarvänlighet och upptäckarlusta. Man behöver inte grotta ner sig i systemet om man inte vill. Men det finns heller inga restriktioner om man väljer att göra så.

Det som är Ubuntus styrka är inte att det är den absolut bästa Linux-distributionen som finns och att den är oöverträffad på alla områden. Det finns distributioner som är bättre på olika delar som finns i ett modernt Linux-system. Pardus Linux är ett exempel på en uppstickare som utvecklas inom den turkiska staten. Den har ännu inte en komplett svensk översättning, men rent systemmässigt är det många som är väldigt imponerade. Den anses vara vida bättre än något annat på marknaden. Den saknar dock något som Ubuntu har gott om.

Det som är Ubuntus styrka är att det finns en stor, aktiv gemenskap kring Ubuntu. Varhelst du letar på nätet kan du alltid hitta besked om problem som du stöter på, eller frågor som du vill ha svar på. Att hitta svaren kan ibland vara svårt, så därför är det ännu en styrka att det finns ett stort aktivt forum på svenska där nybörjare kan ställa frågor.

Om du känner dig helt ny och inte vet riktigt var du ska ta vägen finns det en fadderverksamhet där du får en fadder som kan lotsa dig igenom alla problem du kan tänkas stöta på.

Det finns också en mycket lovordad bok, som heter Upptäck Ubuntu Linux! Denna finns både i online-version att använda när du sitter vid datorn och som pappersupplaga att ta med sig ner i sängen eller in på toaletten för lite mer privat läsning.

När Ubuntu kommer i ny version den 24 april, alltså nästa torsdag, är det mycket som kommer att förbättras från den nuvarande versionen. Den kommer att bli ännu mer stabil, ännu mera säker och ha många nya versioner av de program som ingår. Den kommer dessutom att gå att installera direkt ifrån Windows, utan en massa cd-bränning och annat jox. Det kommer alltid att finnas små Linux-distributioner som har nyare program, häftigare funktioner och enklare administration på ett eller flera områden. Men det är ingen annan distribution som har sådana möjligheter att söka hjälp och att utveckla dina Linux-kunskaper som Ubuntu. Detta är givetvis alldeles extra välkommet då du är nytillkommen.

Jag vågar påstå att det är unikt i Sverige. Och det är det som gör Ubuntu till den bästa Linux-distributionen.

Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,

6 kommentarer:

Björn sa...

Vad som är bäst går bara att fastställa i en väldefinierad och välavgränsad miljö. En Ferrari är säker bra på sitt sätt men i skogen är den ingen höjdare.

Alltså kan visst sådana expertdistar som Gentoo vara bäst, för den målgruppen den är TÄNKT FÖR!

Jag håller med om att Ubuntu är den bästa GNU/Linux distributionen för "Normalanvändare Svensson"

Det sagt, så innebär inte det att Ubuntu är bäst för alla och den enda disten som bör marknadsföras. Men när man marknadsför en dist (eller vad som helst) BÖR (för att inte säga ska) man (för att undvika att folk blir besvikna på något som inte ens hade intentionen att vara något för dem) påpeka noggrant vilken som är den tilltänkta målgruppen!

Därför tycker jag att det kan gå lite långt när folk talar om att man bara skall snacka om 3-4 distar (Ubuntu,Suse,Fedora,Mandriva). För målgruppen "Normalanvändare Svensson" är det rätt (eller då bör man nog korta ner det till 1 dist i början). Men sålänge man klart visar att de andra distarna som Gentoo eller OpenBSD (fast det är ju inte ens GNU/Linux ;) ) inte är till för "Normalanvändare Svensson" ser jag inte problemet...

Kommentarer? :-)

Buddy Jesus sa...

Gentoo och andra entusiast-distributioner är självklart bäst till sin målgrupp. Dock är den målgruppen redan inne i Linux-träsket och behöver inga ytterligare pekpinnar för att använda systemet.

Precis som du skriver är "Normalanvändare Svensson" den jag tänker på när jag skriver att Ubuntu är den bästa distributionen. Det är en inkörsport till F/OSS-världen och jag vågar påstå att den är bäst i Sverige, just på grund av den mängd av dokumentation som finns, den stora användargemenskapen och den dedikation som finns inom den att vara den bästa nybörjar-disten.

Självklart ska man inte glömma bort att prata om andra distributioner och dess fördelar, men nybörjarna gagnas inte av att alla 350+ distributioner ses som jämlika och inriktade på nybörjare. Tvärtom. Nybörjare behöver klart avgränsade alternativ tills de lärt sig systemet nog för att ta nästa steg.

En del av nybörjarna har inte intresse av att lära sig att kompilera kärnor, köra portage och knacka textfiler, och skall heller inte krävas på att göra det. De kan stanna kvar i 3-5 stora välsupporterade pek-och-klick-distributioner som Mandriva, Ubuntu, Fedora eller openSuse.

Därmed inte sagt att specialdistar som Damn Small Linux, Knoppix och andra har sina vinster, men det tjänar inget till att sätta dessa i en total nybörjares händer.

Oavsett om du är datornybörjare eller supergarvad 3xMCSE-windowsexpert så är du, när du börjar med Linux, just Linuxnybörjare. Jag tror inte att Gentoo eller LinuxFromScratch är svaret för någon av dessa två användartyper. Inte den första veckan åtminstone.

När dessa användare förstått hur filsystemet är uppbyggt, att everything is a file, hur init.d funkar, vad /etc-katalogen innehåller och vad './configure && make && make install' gör kanske de kan gå vidare till någon av de mer "avancerade" distributionerna och göra sin lean, mean machine superoptimerad och anpassad efter sina behov.

Men instegssegmentet måste vara ett litet antal "nybörjardistar" och av dessa står Ubuntu i särställning i Sverige just nu.

Björn sa...

Då tror jag vi är nästan helt överens, man skulle kunna sammanfatta det med "tänk på vilken som är den tilltänkta målgruppen och påpeka det när du marknadsför distributionen!" :-)

Kalle sa...

Ett mycket vettigt resonemang som också belyser vinsten i att organisera sig uppifrån. Varje lokal gemenskap (LoCo) inom Ubuntu arbetar ju efter tydliga direktiv som ska säkerställa kvalité och kontinuitet i arbetet mot en större och snabbare utbredning.

Vill också passa på att tacka för att du lyfter fram Föreningen Ubuntu Sveriges butik, vi (jag är vice ordförande) har som målsättning att ha bäst pris på litteratur i Sverige som ett dragplåster för våra andra produkter och projekt.

Anonym sa...

Konstiga kommentarer, varför skulle Ubuntu inte vara bra för ett företag till exempel? För att det är för enkelt att arbeta med eller för att det finns för mycket dokumentation, eller vad då? Ja sådant är ju väääldigt jobbigt för andra än "Normalanvändare Svensson" - vi företagare vill helst att saker ska ta så lång tid och vara så svårt som möjligt ;)~

Anonym sa...

Tänk vad populär en linux-distribution kan bli om man puttar in fett med pengar ifrån 2000spänn-per-år-för-en-klump-med-text-branchen....

//F