2008-04-01

Anonymiseringsnätet Freenet har släppt Release Candidate 1

Genom Opassande får jag mig till livs att IFPI har stämt PirateBay på 15 miljoner. Var de får den summan ifrån vet jag inte riktigt, den känns mer än lovligt tagen ur luften och har säkert påbackning att vänta när de andra aktörerna kommer in i matchen.

Jag får också minnet uppfräschat om det bordlagda datalagringsdirektivet som troligtvis kommer att drabba Sverige senast den 1 juni i år.

Då är det bra att Freenet-projektet har kommit fram med sin första Release Candidate (version som föregår en "skarp" version) av version 0.7. RC 1 släpptes igår, den 31 mars och nu börjar Freenet bli väldigt intressant att använda. Freenet är ett anonymiseringsnätverk av Darknet-typ som tillåter sammankopplade sociala nätverk som i slutändan kopplar samman hela världens nätverk genom Small World-fenomenet formulerat av Stanley Milgram på 60-talet.

Detta nätverk är mycket svårt att övervaka, spåra och begränsa, eftersom alla kommunikationsspår upphör vid nästa nod/dator. Det är därmed omöjligt att avgöra om informationen du får från en inkopplad nod kommer från den noden eller från en, två, tre eller sju hopp bort från denna nod.

Läs mer om filosofin bakom Freenet och hur det fungerar på Freenet-projektets webbplats.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: