2008-04-22

Hur man installerar Ubuntu 8.04 från Windows

Om två dagar släpps Ubuntu 8.04 kodnamn Hardy Heron till allmän beskådan. Betaversioner och Release Candidates har cirkulerat ett tag, men på torsdag kommer den skarpa versionen.

Den allra allra största nyheten är (enligt mig) möjligheten att installera Ubuntu utan att behöva bry sig om hur man partitionerar (delar upp) hårddisken i en Windows-del och en Ubuntu-del, och att kunna göra detta inifrån Windows. Installationsprogrammet skapar dessutom en uppstartsmeny där man kan välja att köra antingen Windows eller Ubuntu. Ubuntu kan också tas bort precis som ett Windows-program. Ingen omformattering av hårddisk och annat mök alltså.

Nyckeln till detta heter WUBI och är en Windows UBuntu Installer. Denna installerar Ubuntu i en katalog på Windowshårddisken och sköter allt nödvändigt meck runtomkring. Det som krävs är minst 4 Gigabyte ledigt hårddiskutrymme. Rekommenderat är att göra det större, ifall du vill installera andra program och ladda ner filer av storlek.


En bild på Wubi-installer körd i Wine i Ubuntu. Lite fulare än i XP och Vista, men jag har inget Windows installerat på min dator, bara Wine, så man tager vad man haver.

Wubi är en liten fil att ladda ner, men när installationsprocessen kommer igång laddar den i sin tur ner ungefär 650 Megabyte från internet, vilket är precis samma byte-antal som en Ubuntu-CD. Detta är inte så konstigt, då den installerar just ifrån en CD-avbild av en Ubuntu-CD.

Där det står "nglighetsfunkti" kan man välja olika tillgänglighetsfunktioner, se bild nedan. Då denna skärmbild är från en beta hoppas jag att problemet med knapptexten har löst sig nu.Installationsförfarandet är ganska rättframt för en van Windows-användare. Ungefär "Nästa", "Nästa", "Nästa", "Slutför" i vanlig ordning.Efter fullbordad installation behöver man i sant Microsoft-manér starta om datorn. Vid uppstart finns då en startmeny där Windows och Ubuntu återfinns som alternativ.

Ubuntu installerat på detta sätt innehåller allt som finns i ett "vanligt" Ubuntu, komplett med 3D-effekter och allt.


Ubuntu kör här Firefox, OpenOffice.org och bildprogrammet GIMP

Skillnaden mellan att göra en sådan här installation mot att göra en "ren" installation på egen del av hårddisken är att man enkelt kan ta bort Ubuntu om man inte vill ha det. Man slipper även omaket att dela upp hårddisken och strida med backup av data. Det är dock en god grundregel att göra backup ändå.

Osvenska Vista-skärmbilder kan ses på Wubi Screenshots och Wubi-installationsprogrammet kan hämtas hem från Wubis hemsida genom att klicka på Download.

Wubi är ett enkelt sätt att prova på Ubuntu och jag tror att detta kommer att drastiskt förändra antalet människor som känner till och använder Linux-operativet till vardags.

Andra bloggar om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: