2008-03-29

Slår Johan Galtungs 20-årsprognos fel?

Johan Galtung är världskänd som den som förutspådde Sovjetunionens fall i början på åttiotalet. Han sa att imperiet skulle falla inom tio år. Han möttes av skratt och hån, men förutspåelsen slog in med några månaders avvikelse.

Galtung har även förutspått USAs fall innan år 2020 och att regimen innan dess kommer att övergå i vad som i mångt och mycket liknar en fascistisk diktatur. Ursprungligen var förutspåelsen 25 år, men när George W. Bush blev omvald kapade han siffran med några år.

Rickard Falkvinge skrev en internationellt uppmärksammad blogg om varför USA kommer att kollapsa. Även Opassande kommenterar detta. Via Basic Personligt får jag mig också till livs en mycket läsvärd artikel från Kristianstadsbladet (från 31 januari) som intervjuar en herre vid namn Michael Hudson. Från ingressen:

Dollarn som världens reservvaluta garanteras av amerikanska kärnvapen. Europa är en koloni till USA. Norge skänker bort sin olja. Michael Hudson kan låta som en paranoid vänsterextremist. I verkligheten är han ekonomiprofessor och konsult på Wall Street.


Hudson tar som väntat upp USAs gigantiska underskott på 3 500 miljarder dollar och det faktum att länder som Japan, Kina och medlemmarna i OPEC finansierar USAs krig i Mellanöstern. Det progressiva USA, länkar till en måste-se-film om kriget. På frågan om varför dessa länder finansierar krig som man inte vill ha, svarar han:

Om andra länder inte accepterar amerikanska dollar så kommer USA att se det som en krigsförklaring. Det förklarade en amerikansk finansminister personligen för mig på 70-talet. Kinesiska tjänstemän jag talat med har sagt att de sitter på dollarobligationer för att USA inte ska attackera dem med kärnvapen. Det handlar om ren militär utpressning.


En annan indikation på att dollarn håller på att mista sin dominans på världsmarknaden är att många OPEC-länder vill börja sätta priser i Euro. Och att amerikanska artister, som Jay-Z börjat flasha Euro i sina videos istället för Dollar.

Falkvinge skriver också i sin blogg att man på flera håll i världen gått över till Euro som gatuvaluta, bland annat i Tchad. Även om jag inte märkte av denna trend när jag var i Tanzania nyligen, märkte jag att många turister istället hade med sig Euro till Zanzibar.

Euron kommer att växa sig allt starkare, och frågan är vad som kommer att hända när USA märker att den här processen är svår att stoppa. Militär utpressning håller de enligt Michael Hudson redan världen gisslan med. Vad nästa steg är blir intressant, och jag hoppas innerligen att Galtung har fel när han förutspår en fascistisk diktatur, även om tendenserna är tydliga åt det hållet.

Ett uppenbart kontrollsamhälle är under uppsegling och fortsätter det såhär kommer det inte dröja länge innan det blir ett folkligt uppror på bred front. Mitt favorit-citat som felaktigt sägs ha yttrats av Abraham Lincoln passar in även här:

You may fool all the people some of the time; you can even fool some of the people all the time; but you can’t fool all of the people all the time.


Som Midnight Oil sjöng: "The time has come. To say fair's fair."

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: