2006-11-25

För betänkande

Mediaklimatet i Ryssland är väl inte riktigt vad det var under Kalla krigets dagar, men att beskylla det för att vara öppet och fritt är väl att vara överdrivet positiv. Den gamla kreml-megafonen Pravda ("Sanning") har sina egna teorier om hur och varför regimkritikern och före detta FSB-översten Aleksandr Litvinenko avled utan hår och med en benmärg som var totalt fubar.

De anklagar västerländsk press för anti-rysk hysteri och att inte se hela bilden, och drar upp att Tjetjenien-terroristen (eller frihetskämpen, beroende på vem man frågar) Ahmed Zakajev (eller hur nu hans namn stavas i svensk media) har fått politisk asyl i Storbritannien. Vad nu det har med saken att göra.

Att Ryssland har ett smalare mediautrymme än länderna i västeuropa och USA är det säkert många som håller med mig om. Här mördas inga journalister som rapporterar från konflikthärdar såsom Tjetjenien. Här förtigs inte att militären dödar operabesökare, som tagits gisslan av tjetjenska rebeller, av misstag för att de använder helt fel gas vid "fritagningen". Här förhärligas inte våra ledare som stora strateger/statsmän som aldrig gör fel.

Eller hur var det nu?

Inga kommentarer: