2006-11-05

Flygplatsbestämmelser

Imorgon måndag den 6 november kommer nya säkerhetsregler för flyg att införas inom EU, Norge, Island, Schweiz och Lichtenstein. Detta eftersom det sagts att de terrorister som stoppades den sjunde juli i år planerade att ta ombord sprängmedel i flytande form. Reglerna lyder i korthet:

• Vätska, gelé och spray i handbagaget ska förvaras i en genomskinlig återförslutningsbar plastpåse.
• Du får ta med maximalt en deciliter vätska, gelé eller spray per behållare i handbagaget.
• Bagage som checkas in påverkas inte av de nya begränsningarna.
• Du kommer fortfarande att kunna köpa taxfree efter säkerhetskontrollen. Om du ska byta plan måste varorna vara inpackade i en försluten påse och du måste ha ett kvitto med dagens datum. Alternativet är att packa ner taxfreevarorna i bagage som checkas in.

Förutom att det det blir omöjligt att ta med sig en vattenflaska som rymmer mer i volym än en tredjedels klassisk glasflaska, så borde det enligt definitionen gå att ta med sig tio, tjugo, trettio småflaskor eftersom reglerna inte säger något om hur många man får ta med sig. Det gör reglementet lika tandlöst som i USA, där man får ta med sig tre tändsticksaskar, men inte fyra.

För nya människor på ämnet så kan jag berätta att det oftast räcker med en tändsticka och ett "tändplån" för att tända eld på saker och ting. För att inte tala om en deciliter hårspray.

Dessutom innebär reglerna att de som har medbrottslingar på flygplatsen som kan gömma saker i taxfree-sprit kan ta med sig hur mycket sprängmedel som helst. Om det inte vore för det faktum att det är så gott som omöjligt att genomföra. Alla som sett någon film med nitroglycerin inblandat förstår att man inte vill gå omkring med något sånt i sitt handbagage, och defintivt inte i det incheckade. Det finns en anledning till att bagagepersonalen kallas för "baggage throwers" på engelska. De är inte milda i hanteringen. Och nitroglycerin är känsligt nog att detonera om någon nyser eller petar på flaskan vätskan finns i. Därför raskt vidare till nästa alternativ.

Binära vätskor är en cool Hollywoodfavorit som funnits med i otaliga filmer genom historien. Alla som har sett Die Hard 3 - with a vengeance vet vad jag menar. Binära vätskor är två vätskor som är helt ofarliga var för sig, men som i kombination blir ett sjujävla sprängmedel. Det framgår sällan vad det är för vätskor som gäller, men vi håller gärna fantasin vid liv, för det är som sagt ganska coolt och vad hade filmerna varit utan dem?

Nu har alltså reglemente införts i USA och hela EU för att stävja dessa terroristers högsta önskan att ta ombord ofarliga vätskor för att röra ihop lite flytande död på en av flygplanstoaletterna.

Det har sagts att terroristerna som greps den sjunde juli ska ha planerat att röra ihop TATP, eller triacetontriperoxid, en högexplosiv substans som kan tillverkas genom att blanda några vanliga hushållskemikalier som sannolikt inte skulle upptäckas vid säkerhetskontrollen. Lite hårfärgningsmedel, lite avloppsrensare, och lite färgborttagningsmedel.

Det är åtminstone vad som har hörts sägas av alla miljarder terroristexperter som florerar i media med jämna mellanrum.

Men det är inte som att smyga in på toaletten med två pet-flaskor och röra ihop dem i handfatet och, simsalabim, så har man tre liter dödsbringande vätska i sin tjänst.

Först måste man ha väteperoxid i tillräckligt hög koncentration, vilket gör att man måste koka ner den treprocentiga lösning som finns i hårfärgningsmedlet till en mer passande nivå, vilket i sig själv är jäkligt riskabelt och kan sluta med nerbrunnet laboratorium innan en enda otrogen har skadats. Men vi antar att det lyckas.

De andra ingredienserna, aceton och svavelsyra är lättare att få tag på. De ska därefter mätas exakt och hällas i flaskor för vidare ombordsmuggling. Det är okej att blanda väteperoxiden och acetonet i en behållare, under förutsättningen att den hålls kall. Glöm inte att packa ner kylklampar, en termometer, en stor glasbägare, en glasstav att röra med och en pipett. Och gärna en kylväska i frigolit. Du kommer att behöva dem.

Det är klart bäst att flyga första klass och beställa Champagne. Ishinken, som flygbolaget borde skicka med, kan möjligtvis vara tillräcklig - speciellt om du har kylklampar för att komplettera isen, och kylväskan för isolering - för att komma igenom matlagningen utan att något fattar eld på toaletten.

När planet väl är i luften, transportera diskret alla saker in på toaletten. Det kan vara bra att göra flera turer för att inte dra uppmärksamheten till sig. När hela kemi-kitet är på plats kan du ställa ner glasbägaren i ishinken och hälla i väteperoxid/aceton-blandningen. Sen är det bara att plocka fram pipetten och droppa i syran medan du hela tiden rör om med glasstaven. Kolla termometern noggrant. Blandningen kommer att värmas upp och om det blir för varmt kommer sprängämnet att bli klent. Om det blir alldeles för varmt får man en aningens för tidig explosion som kanske dödar dig, men förmodligen inte någon annan.

Efter några timmar, under förutsättning att du inte svimmat av ångorna eller någon passagerare inte har underrättat personalen om dina aktiviteter, har du tillräckligt med TATP för att utföra ditt uppdrag. Allt som behövs är att torka det i en timma eller två.

Det geniala är att TATP är relativt lätt att detonera. Men du måste göra tillräckligt mycket för att krascha planet, och du måste göra det noggrant för att säkerställa effekten. Det krävs kvalitetsgrejer för att åstadkomma "massmord i en omfattning man inte kan föreställa sig", som någon uttryckte sig om de terrorister det gällde när det begav sig. Även om ett slarvigt hopkok kommer att explodera, är det tveksamt om det gör mer än att blåsa ut några fönster. I bästa fall kan en eller ett par otrogna dö av explosionen, och en eller ett par andra av kringflygande bråte när lufttrycket försvinner, men det är troligtvis allt du åstadkommer under de allra bästa av förhållanden.

Vi tror detta eftersom en rapport från 2004 i Journal of the American Chemical Society (JACS) betitlad "Dekomposition av Triacetontriperoxid är en entropisk explosion" säger att den explosiva kraften i TATP kommer från den snabba dekompositionen av ett fast ämne till gasform. Det finns ingen snabb oxidation av bränsle som är fallet med många andra sprängmedel. Istället går TATP snabbt från fast till gasform genom en entropisk process och ger ifrån sig en respektingivande mängd energi när den gör det.

Det är avsaknaden av ingredienser vanligtvis associerade med sprängmedel som gör TATP, ett vitt kristallint pulver liknande socker, svårt att upptäcka med vanlig utrustning för ändamålet.

Vid det här laget kanske du frågar dig varför ingen gör iordning TATP innan avgång och förklär det som ett pulver. Anledningen är att TATP är högst instabilt. Att gå med ett hemmapulat sprängmedel i ryggsäcken mitt i folksamlingar är ingen lysande idé eftersom man riskerar att bli till en blöt fläck alldeles för tidigt och utan PR-värde. Det är förvånande att ingen av terroristerna avnjöt en prematur resa till paradiset.

Om man därför förutsätter att den hemgjorda varianten av TATP är hyperkänslig och instabil - eller åtminstone att våra debila jihadister tror det - borde man föredra att hälla ingredienserna i en av toaletterna och låta reaktionen ske. Och säkert som amen i kyrkan kommer blandningen att hettas upp snabbt då TATP bildas och det kommer snart att explodera. Men det kommer inte att ske med mycket kraft, eftersom mycket lite TATP kommer att ha bildats i kristalliseringsprocessen som följer innan explosionen sker.

Enligt en kemiprofessor vid University of Rhode Island kommer det kanske inte ens att ske en explosion utan kanske bara en våldsam reaktion med mycket värme.

Som den här länken visar kan det krävas ganska mycket för att ett plan ska störta alldeles, och det är därför nödvändigt att tillverka en tillräcklig mängd TATP med höga kvalitetskrav.

Härav kan man sluta sig till att slå-i-toaletten-tillverkning av TATP är utesluten. Det är dessutom mycket osäkert att ta med sig färdigtillverkad TATP ombord utan att få en något för tidig hädanfärd, även om det är det enda tänkbara tillvägagångssättet.

Om vi kan föreställa oss en grupp heliga krigare som smugglar ombord de nödvändiga kemikalierna för att tillverka TATP på flygplanstoaletten, då har vi passerat från action-filmernas värld till dem i dåliga sitcoms på TV6.

Allt som hänt är att vi har fått lite mindre personlig integritet, och lite svårare att dricka medhavd dryck på vår flygtur. Det är tur att tax-freespriten kan drickas obehindrat fortfarande.

Fritt plagierade bitar från The Register.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kom på nåt skitbra. Man kan ta med sig en tom flaska i handbagaget och sen fylla den med vatten från flygplanstoaletten? Weeehooo. Eller det vattnet kanske inte går att dricka? Finns det ens vatten? Äh. Nevermind.