Microsoft missbrukar inte sin dominerande ställning, enligt Konkurrensverket
Fick just tillbaka ett mail från en person på Konkurrensverket. Jag återger det här, med undantag för mitt och hennes namn, samt direktnummer:
Hej och tack för din e-post,
Det finns två situationer när Konkurrensverket kan ingripa med stöd av konkurrensreglerna. Den första är när företag samarbetar på ett konkurrensbegränsande sätt. Den andra är när ett eller flera företag missbrukar sin dominerande ställning på en marknad.
Den fråga du tar upp har förekommit vid ett flertal tillfällen hos Konkurrensverket. Mot bakgrund av detta valde vi förra hösten att kontakta ett antal datortillverkare med anledning av denna fråga. Vid dessa kontakter framkom att datortillverkarna vid framtagandet av sina produkter väljer att tillgodose marknadens behov. De flesta konsumenter efterfrågar Microsofts operativsystem. Därför väljer datortillverkarna att förinstallera detta när datorerna tillverkas (medför stordriftsfördelar) för att sedan säljas vidare till återförsäljare. Vidare menade datortillverkarna att de kan sälja sina datorer med andra operativsystem installerade, exempelvis Linux eller Free DOS, och även helt "tomma" datorer men att efterfrågan på sådana produkter är liten. Datortillverkarna skulle gärna se fler aktörer på denna marknad eftersom de i dagsläget är beroende av Microsoft.
Microsoft har en dominerande ställning på mjukvarumarknaden, men det innebär inte ett missbruk att ha starka produkter som de flesta efterfrågar. I konkurrensrätten måste man skilja mellan att konkurrera med starka produkter och att missbruka sin dominerande ställning genom att exempelvis ha exklusivitetsklausuler i avtalen som binder upp sina kunder eller på annat sätt begränsa konkurrensen på marknaden. Något konkurrensbegränsande samarbete har heller inte kunnat identifieras. Därmed saknas för vår del anledning att utreda saken vidare.
Det är emellertid alltid värdefullt för Konkurrensverket att få uppgifter om vad som händer på olika marknader ur konkurrenssynpunkt. Vi är därför tacksamma för den information du lämnat. Du är välkommen att kontakta mig på direktnummer XX-XXX XX XX om det är något du undrar över.
Med vänlig hälsning
A K
Det verkar inte som att Konkurrensverket anser att man med sina 95% av operativsystemsmarknaden missbrukar sin dominerande ställning när man tvingar kunder till att köpa Windows vare sig man vill eller inte.
Tydligen har heller inte PC-tillverkarna och Microsoft samarbetat på ett konkurrensbegränsande sätt. De bara "anpassar sig till marknadens behov".
De ser det heller inte som underligt att det i Sverige är omöjligt att lämna tillbaka en mjukvara som installerats på hårddisken, även fast det tog en fransman ungefär ett år i rätten för att få pengarna tillbaka. Då är väl denna väg den enda att gå, att stämma den datorfabrikör som säljer min dator till mig. Förvisso kan det bli svårt att få en fransk dom till att bli prejudicerande i Sverige, men det är nog värt ett försök.
Vidare verkar Konkurrensverket helt ignorera det faktum att EU faktiskt fällde Microsoft för konkurrenshämmande åtgärder på mediaspelar-marknaden. Även att Microsoft blivit fällda tidigare och sju stater i USA väljer att utöka sin dom över Microsoft baserat på ovilja att dokumentera sina kommunikationsformat, vilket omöjliggör interoperabilitet mellan Windows och andra typer av operativsystem, exempelvis Linux. Plus det faktum att ingen OEM (Original Equipment Manufacturer) har valt att installera någon annan webläsare än Internet Explorer, trots Firefox växande popularitet. Inte ens som ett alternativ.
Inte heller det faktum att Microsoft försökte att köpa sig en dokumentstandard för att ytterligare förlänga sin dominans med upphovsrättsskyddade och dåligt dokumenterade format på kontorsprogramsområdet verkar Konkurrensverket bry sig nämnvärt om. Det är tydligen inte missbruk av dominerande ställning om man bygger in sina kunder i ett beroende som ingen annan än företaget självt kan ta dem ur.
Jag hade förvisso ingen större förhoppning att detta skulle leda till någon fällande dom, men det är trevligt att ha fått det på pränt att Konkurrensverket är precis så tandlöst i de här frågorna som jag hade fått det berättat för mig.
Förutom att Konkurrensverkets resonemang innebär ett moment 22, är det en god tanke. Kunderna vill bara ha Microsoft. De vill detta för att det är det enda som de någonsin använt, i skolor, på företag etc, eftersom Microsoft finns installerat överallt utan möjlighet att migrera gradvis, på grund av inlåsningseffekter av bland annat katalogtjänster (Active Directory), dokumentformat (.docx) och administration.
Detta har hänt bland annat eftersom Microsoft har fördelaktiga avtal för vissa utbildningsinstitutioner med så kallad AA-licens (Academic Alliance) som innebär detta:
Ladda hem och använd Microsoft’s programvara gratis, både hemma och i plugget! MSDN Academic Alliance gör det lättare och framför allt dramatiskt billigare för studenter, lärare och forskare att använda Microsofts utvecklings -plattformar/verktyg. I och med detta öppnar Microsoft större delen av sitt produktutbud för utbildning, utvärdering och forskning.
Men detta har inget med prisdumpning och beroendeskapande att göra. Nejdå. Detta är helt sund affärsetik. En service, kan man kalla det.
Med fördelaktiga volymavtal till PC-tillverkarna, som i Dells fall förut gick ut på att man var tvungen att - om man ville sälja Windows alls - installera det på ALLA datorer man tillverkade, säkerställde man sitt monopol som man nu bara förvaltar. Efter att avtalet läckte ut, drog man försiktigt tillbaka detta. Vem vet hur många fler sådana avtal som finns?
Nu är jag ingen jurist, men i Microsofts licens för OEM-tillverkare kan man läsa följande:
15.1 Ni har inte rätt att göra reklam för individuella programvarulicenser, prissätta dem separat, eller på annat sätt marknadsföra eller distribuera dem, eller någon del av dem, som separata artiklar från de medföljande helt monterade datorsystemen med undantag för behovet av att annonsera, prissätta eller ange avgifter för, eller på annat sätt marknadsföra eller distribuera Microsoft-programvara som Microsoft uttryckligen har beviljat er rätt att marknadsföra eller distribuera som separata artiklar från det helt monterade datorsystemet. Utöver vad som anges i denna licens har ni inte rätt att använda, köra, distribuera, framställa exemplar av, ändra, visa, paketera om eller montera om någon individuell programvarulicens eller maskinvaruenhet eller någon del av dem.
Som jag ser det är det bara en fråga om hur man betonar ovanstående paragraf som definierar hur långtgående den sträcker sig. Men som jag tolkar denna skrift är det Microsoft-programvara och inget annat än Microsoftprogramvara som gäller, med undantag av speciellt sanktionerade leverantörer som Microsoft godkänt. Detta innebär kort och gott: Ingen Firefox, ingen annan programvara med öppen källkod eller nåt som inte Microsoft sanktionerar.
Som grädde på moset; Microsoft använde 500 miljoner dollar för att marknadsföra Windows Vista. Linux använder ryktesspridning i bästa fall. En viss diskrepans föreligger.
Men nu finns ju åtminstone Ubuntu 7.10 Gutsy Gibbon ute för nedladdning. Man får trösta sig med något.
UPPDATERING: Lade till länk till Microsofts OEM-tillverkarlicens, samt hänvisning till paragraf 15.1 i densamma.
Andra intressanta bloggar om: datorer, it, konkurrens, konkurrensverket, monopol, microsoft, politik, vista, windows, xp
8 kommentarer:
Undrar vad för OS den dator som kv:s svar skrevs på hade...
//F
Ingen större överraskning att KV mesade i sedvanlig ordning. Dock var det en extremt talande mening i svaret:
"Det är emellertid alltid värdefullt för Konkurrensverket att få uppgifter om vad som händer på olika marknader ur konkurrenssynpunkt."
Ett Konkurrensverk vars existens bygger på att man snällt och stillasittande skall få information är inte mycket till Konkurrensverk. Ett väl fungerande Konkurrensverk bör vara som en mutation mellan en Belgian Blue och en Staffordshire Pitbull på både anabola steroider och tillväxthormon!
Så om jag inte kan köpa en ny Volvo med Saab motor blir jag sur och stämmer Volvo för att de inte gynnar konkurrensen ha ha .... pfffff. :)
SideShow Surfer
Vad är det med folk och liknelser?
Situationen som föreligger är snarare att Volvo bygger vägar som bara Volvo-bilar kan köra på.
En motor är en essentiell del av en bil, vilken motor man kan sätta i beror på infästningarna i chassit.
Möjligtvis skulle din liknelse, så som den borde se ut, gå ut på att oavsett om du köper en BMW, VW Passat, Mercedes, Jaguar, Porsche, Ferrari eller Skoda, ha en Volvo-motor i sig. Du skulle heller inte få byta ut den mot en annan motor, eller få bilen levererad utan motor så att du kunde tillverka en egen.
Dock haltar bil-jämförelsen en hel del, eftersom mjukvara beror på möjligheten att lagra magnetiska impulser på en skiva, något som alla datorer kan göra. Vilket operativsystem som kör datorn är egalt, eftersom informationen kan lagras oberoende av vilken hårddisk som sitter i datorn.
Dessutom har Volvo knappast 95% av bilmarknaden.
Vilket tjöt. Det finns massor av datorbyggare som säljer datorer utan OS, och som ofta är bättre och billigare än de märkes datorer som finns.
Vill man ha en bärbar utan Windows, tja snegla lite mot Acer och Asus då.
Visst får OEM'er installera annan konkurrerande mjukvara, kika in bara på vilken märkes dator som helst, allt från olika mediaspelare, till en hel drös andra mjukvaror.
Kanske bättre att lämna in en stäming till KV gällande PC-tillverkarna då.. Det är ju ändå de som gör det sista valet.
Att sitta och jämnföra volvo med saab etc, är larvigt. Det går inte att jämnföra trots det finns liknelser överallt i samhället. Man hoppar på Microsoft "för att alla andra gör det". Missnöjet mot Microsoft kommer från konsumenter som läser typ på IDG, kika runt hos företag, de är nöjda med Microsoft. Microsoft har ett stor utbud av mjukvara som kan komunicera med varandra, lätt att sätta upp utan att vara ett geni som måste sitta i konfigurations filer och skriva kod.
"Linux" i all ära, det finns hundratals versioner. Vill man att "Linux" ska vara riktigt konkurrenskraftig så bör det skäras ner till enbart några få versioner.
Hade jag tid och ork skulle jag mer än gärna lära mig Ubuntu, det ser spännande ut.
Jag har sett kommuner och företag som gått över till öppen källkods programvara, som sedan upptäckt att det är krångligare och i ibland även dyrare än att köra Microsofts produkter.
Microsoft ha nu öppnat upp och sammarbetar med "Linux företag" för att deras olika produkter skall kunna kommunicera med varandra på ett vettig sätt....
Slutnotan, vill man inte ha Windows i sin PC:
* Leta efter en säljare/tillverkare som säljer utan Windows (gör en sökning på nätet, du hittar massor).
* Vill du ha en märkes dator utan Windows, ring och tjata på tillverkaren (uppmana alla du känner, skriv på forum och uppmana att de ringer vare sig de ska köpa en dator eller inte), ett stor tryck får datortillverkare att ändra på sig, se på Dell och Acer, och fler är påväg.
* Gå in till en affär som säljer märkesdatorer och pruta, tvinga ner priset. En schysst ÅF kan pruta ner priser för att göra dig till en nöjd och återkommande kund.
Hej!
Jag skulle vilja komma i kontakt med dig (buddy jesus) angående frågan du tar upp i det här brevet, tror att vi kan hjälpas åt!
Då jag inte kunde hitta någon e-postadress till dig så sänder jag här min e-postadress så att du kan kontakta mig:
t q "at" d o f . s e
sen kan jag inte låta bli att ge en Kommentar till den "blå-ögde" ovan:
Som arbetande med IT-ansvar på ett företag: Det GÅR inte att köpa maskinerna utan MS skatten (vi behöver de stora leverantörerna av HW), och som företagare så är vi absolut INTE nöjd med vare sig den monopolställning MS har skaffat sig eller deras produkter.
Sen den sista kommentaren:
Pruta hos ÅF, och EFTER DET ska de dessutom ta bort MS skatten!
I Holland är i alla fall tongångarna annorlunda:
http://www.ubuntulinux.se/node/1670
Jag är helt övertygad att vi som vill välja alternativet att slippa Microsoft-skatt vid datorköp kommer få rätt i det långa loppet. Varför? Jo, därför att:
"Inget, inte ens världens arméer kan stoppa en idé vars tid har kommit."
I exemplet ovan så tänker jag på Linux, det börjar hända grejor över hela världen. Det är bara det att jag vill att det skall bli verklighet så fort som möjligt. Jag pratar om några år och inte decennier som det kanske tar annars.
Jag tror att snabbaste vägen till vår vision är att helt enkelt göra REKLAM. Då menar jag inte att skriva i forum och snacka med vänner och bekanta huvudsakligen för att få folk att fatta att det finns tusenlappar att spara. Jag menar reklam på stan, "riktig" reklam! Tänk Er själva att se en GNU/Linuxlogga med t ex Ubuntu dist som reklam på stan. Det funkar för då blir folk nyfikna! När folk är nyfikna så ställer de frågor och när tillräckligt många människor ställer frågor så lyssnar företagen på frågorna. Alla företag kommer då att släppa sina program till Linux och alla hårdvarutillverkare kommer att släppa exakt lika bra drivrutiner till GNU/Linux, eller släppa specarna i förtid. Spelar ingen roll, jag tror Ni förstår vad jag menar.
Jag (vi) behöver pengar till detta och jag (vi) skulle kunna starta någon form av "stiftelse" som helt enkelt lever på donationer från alla de som vill kunna välja? Mozilla är inte speciellt gammalt och se hur bra de har lyckats! Det talas om 25% av webbläsarmarknaden i vissa länder. Fantastiskt! Självklart kommer reklamen för själva stiftelsen ske via forum och mun mot mun eftersom man måste börja någonstans.
Vad säger ni? Skrattar ni åt mig eller skall jag skita i Er och vara ensam visionär? Skulle Du donera?
/Hush
Jag vill ha ALLA kommentarer hit:
gpk@hush.com
Skicka en kommentar