2007-10-08

Skrämmande brist på insikt om bloggar på DN.

Barbro Hedvall är dagboksförfattare på DN. Där skriver hon om sina katter och hur hon vattnar sina blommor. Inget konkret tyckande kommer från Barbro Hedvalls fingrar, bara triviala saker ur vardagen som ingen människa egentligen vill veta.

Barbro har en liten villfarelse. Hon tror att Alex Schulman är kronan på verket som kallas bloggosfären. Detta är inte riktigt sant. Alex Schulman är (var) krönikör på Aftonbladet som använde sig av sin blogg som krönika. Att skriva bloggar behöver inte nödvändigtvis begränsas av att man antingen är elak mot människor, eller att man skriver sin jävla dagbok. Bloggar kan användas som debattgrund, som allmän åsiktsmaskin eller som dynamisk instruktionsbok, för att bara ta några exempel.

Antingen beror denna brist på en utstuderad taktik för att marginalisera bloggosfären, alltså ett politiskt överlevnadsdrag, eller så är det helt enkelt så att Barbro Hedvall aldrig kommer att förstå hur bloggosfären fungerar.

När Barbro rattar sin koloss på lerfötter som är Dagens Nyheter kan det till och med hända att Barbro och hennes kloner blir ifrånsprungna vad gäller snabbhet i rapportering, i att bilda opinion eller att lyfta fram oegentligheter på det ena eller andra stället runt om i världen.

Barbro är gammal och trött, och har lite svårt att ta till sig nya saker. Snart är hon alldeles för gammal för att få platsen att tycka något på förnämsta ledarplats som når miljoner människor. Då drar vi andra en lättandens suck, för då har vi återigen befriats från en insiktslös utdöende dinosauries sista vevande slag mot något som kommer att överleva dess egen betydelse.

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Applåder!

Apropå något helt annat tänker jag (troligen) inom kort övergå till Linux (Ubuntu) och kan behöva assistans.

Anonym sa...

Tackar. :) Jag skriver tydligen som bäst när jag är lite småförbannad...

Trevligt att höra. Jag ställer givetvis upp som din personliga tränare. ;)

Den 18:e oktober släpps nästa version av Ubuntu, 7.10, så om du inte har alldeles för bråttom så kan du vänta tills dess.

Anonym sa...

Tack för tipset. Då tror jag att jag väntar till dess.