Därför använder jag Linux
Det är många som har frågat mig genom åren varför jag envisas med att använda GNU/Linux. Det finns ju ett annat operativsystem som trots allt de facto är, mer eller mindre, standard och världsledande.
"Vad är bättre med Linux?", "vad blir bättre med Linux?", "varför använda något som är svårare och mer komplicerat?" och liknande frågor kommer som ett brev på posten när jag för det på tal (vilket inte är alldeles för ofta, eftersom jag inte uteslutande rör mig i nörd-kretsar).
Det finns flera anledningar. Dels tycker jag att det är skoj att pilla med datorer, det är alltså en hobby för mig. Linux ger mig helt enkelt mer att pilla med.
Linux är gratis. Det kostar inte en spänn.
Linux är fritt. Du kan göra vad du vill med det. Kopiera det till dina vänner, ge bort det, släng det, elda upp det. Du kan till och med ta betalt för det, men i grunden är det fritt.
Linux är öppet. Linux och dess delsystem är helt öppna för peer-review, dvs. vem som helst kan gå in och granska och förbättra om de har de rätta kunskaperna. Ja, det kräver att du kan programmera, men även detta är upp till var och en att lära sig efter behov. Det är hur som helst inget krav för att använda Linux.
Linux har en schysst ideologi. Som en följd av att det är gratis, fritt och öppet kan vem som helst sätta sig in i systemet och dess olika delsystem. Vem som helst kan också bidra med egna idéer, uppslag, dokumentation, presentationsmaterial, funktioner, nya program, pengar, resurser, struktur eller vad som helst som förbättrar programmen. Det innebär tyvärr att du oftast måste göra det själv, det räcker inte att peka med hela handen och förvänta sig att det blivit gjort nästa gång du kollar, vilket konstigt nog är en vanlig missuppfattning.
Det är både en liberal och socialistisk grundtanke i botten. Du är fri att göra vad du vill med det du har åt vilket håll du vill, samtidigt som det erbjuds åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga.
Precis som i alla andra delar av samhället existerar det i Linux-gemenskapen både snålhet, girighet, gräl och småsinthet. Men är man, som jag, idéalist så vittnar Linux om att en annan värld är möjlig, en där alla hjälper till efter bästa vilja och förmåga istället för att roffa åt sig och tjäna så mycket pengar de kan komma över för att nå erkännande i samhället.
Visst har Linux en lång bit kvar innan det blir bäst i klassen, men det är det enda projektet som globalt visar att socialism och old-school-liberalism verkligen fungerar. Tillsammans.
Därför använder jag Linux.
Andra bloggar om: filosofi, frihet, gemenskap, liberalism, linux, politik, socialism
3 kommentarer:
Det går nog över ;)
Haha, you wish. Din dator är näst på tur! :P
Mycket bra skrivet. Använder själv ubuntu och är supernöjd med det. Mycket roligare att jobba i än windows.
Skicka en kommentar