2007-04-27

EU-direktivet för upphovsrätt

Europaparlamentet röstade den 25:e april ja till det nya EU-direktivet som är tänkt att kriminalisera alla intrång i upphovsrätten, Intellectual Property Rights Enforcement Directive 2, IPRED2.

Direktivet kriminaliserar alla intrång i immateriella rättigheter, men också anstiftan, försök till och medverkan till intrång i upphovsrätten.

Om man hårdrar det kan alltså utveckling av peer-to-peer programvara, såsom Direct Connect eller Bittorrent bli föremål för åtal eftersom dessa kan användas för att sprida upphovsrättsskyddat material. Enligt Electronic Frontier Foundation (EFF) kan även bibliotekarier, internetleverantörer och sajter som Youtube komma att åtalas för brott mot upphovsrätten, eller uppmuntran till brott mot upphovsrätten.

Riktigt vad som omfattas av "anstiftan till upphovsrättsintrång" vet jag inte riktigt, men Piratpartiet ryar om att de "riskerar fyra års fängelse om de argumenterar för att piratkopiering är samhällspositivt", enligt Rickard Falkvinge. Lite tråkigt då att hela deras partiprogram vilar på den frågan.

En klen tröst i sammanhanget är att samtliga svenska EU-parlamentariker röstade mot kommissionens förslag, utom Maria Carlshamre som inte röstade alls.

Big business - Vanligt folk 1-0

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: