2010-01-18

Det öppna Norge


Öppna dokumentformat handlar om sättet att lagra information i exempelvis ett ordbehandlingsdokument. Ett öppet dokumentformat har utarbetats av en oberoende sammanslutning i en öppen process. Öppna dokumentformat har också en referensimplementation som visar hur det ska fungera, och ett publikt dokument som beskriver hur det är uppbyggt. Detta för att man på ett enkelt sätt ska kunna använda dokumentformatet i sin egen produkt och därför få en jämnare konkurrenssituation.

Att Norge i jämförelse med Sverige är väldigt långt framme när det gäller öppna dokumentformat är kanske ingen nyhet för många av mina läsare. Den norska Referenskatalogen för standarder inom offentlig sektor har sedan länge hänvisat till OpenDocument-formatet (ODF) (ISO 26300) och PDF/A (ISO 19005-1) som format för att hantera text-dokument.

Att standardisera myndighetskommunikation på öppna format har flera fördelar. En är att befolkningen kan ta del av informationen utan att tvingas köpa programvara, eller piratkopiera densamma. I Sverige är det mer regel än undantag att skolelever tvingas piratkopiera eller i undantagsfall lägger pengar på att köpa Microsoft Office för att kunna ta del av information från skolan på sina hemdatorer. En annan fördel är att dokumentformatet aldrig kommer att "gå ur tiden" eftersom standarden är öppet tillgänglig och publicerad. Om så dokumenten blir 1000 år gamla så kommer de att kunna läsas i den form de skrevs, eftersom det går att tolka dokumenten så som avses, under förutsättning att lagringsmediat är läsbart förstås.

I en undersökning från 2008 kunde 80 procent (80%) av Sveriges kommuner inte svara på dokument som skrivits i ett öppet eu-standardiserat dokumentformat. De andra hänvisade till exempel till att skicka i Microsofts .doc-format, eller "i ett format som vi kan öppna".

Nu meddelar Norsk Rikskringkastning (NRK) att man inför OpenOffice.org, ett fritt och gratis kontorspaket som kan läsa och skriva det standardiserade formatet ODF. Detta i tillägg till att all media från NRK ska vara tillgänglig i de öppna formaten Ogg/Theora (video), Ogg/Vorbis (ljud) och FLAC (förlustfritt ljud).

Anledningen till bytet uppges bland annat vara att Mac OS X-versionen av Microsoft Office inte hanterar ODF-formatet, vilket gör att de drygt 850 Apple-datorerna som NRK har inte kan använda sig av det standardiserade formatet. Man menar också att licenskostnaderna för Office-paketet är en del i anledningen till att bytet ska göras.

De få problem som tillstött härrör ur de dokument och mallar där VisualBasic-kod använts för att automatisera beställningar och visa scheman. Man kommer att lösa detta genom att lägga scheman (som sig bör i mitt tycke) i en nätverksdatabas istället för i dokument. Andra problem som uppkommit är regelhanteringen mot Microsoft Exchange och varsling om ny epost, då man gått över till att köra Outlook WebAccess via webbläsaren istället för programmet Outlook.

Som statsrådet Heidi Grande Røys uttryckte saken (fritt översatt):

Det är ett demokratiskt problem när inte alla kan följa med [i Stortings-debatter] för att staten och andra använder proprietära lösningar


Man har därför bestämt att alla offentliga institutioner ska följa dessa dokumentstandarder senast 1 januari 2011 och att alla offentliga webbplatser som serverar ljud- och bildinnehåll ska införa Ogg-formaten till 1 januari 2012 och att tidigare inspelat innehåll ska vara konverterat till 1 januari år 2014. Man trycker också hårt på att alla offentliga webbplatser ska använda teckenuppsättningen UTF-8 (ISO 10646).

Till detta kan läggas att Norge har ungefär 300 högstadie- och gymnasieskolor som kör öppen och fri programvara i verksamheten.

Det hade varit intressant att se en parallell-installation av OpenOffice.org på alla svenska statliga datorer någon gång i framtiden, så att man kan öppna dessa dokumentformat överallt. Det kostar som sagt inget i licenskostnader, men är givetvis inte gratis i arbetstid.

Vinsterna för samhället i stort skulle dock kunna bli rejäla på sikt.

Det är dags att ta ett krafttag för att få bukt med de här problemen. Jag kommer att starta upp ett projekt om några månader som syftar till att bygga en öppen infrastruktur för skolor att bygga på. Den som vill vara med i projektet är välkommen att kommentera det här inlägget.

Läs även andra bloggares intressanta åsikter om , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hejja Norge! Nästan så det är dags att börja fira den 17:e maj ju :)

Buddy Jesus sa...

Oja, här ska det viftas med flaggor! Kanske är läge att göra lite mer för att uppmärksamma den öppna linjen i alla fall. :)

Anonym sa...

Man blir ju riktigt avundsjuk på Norge och man får skämmas som Svensk.

Lars Qvist sa...

Ja, heja Norge! Samtidigt undrar jag vad som händer med open source när allt fler program flyttar ut i "molnet". Jag jobbar själv i skolan och vi har kört OO i flera år men nu är tendensen tydlig att allt fler studenter hellre använder google docs. Även jag tycker att det finns massor med fördelar att slippa hålla på att skicka filer. Kommer vi att få se webbaserade open source applikationer som tar upp kampen med Google och andra, tror du?

Pavel sa...

Norrmännen har till och med satt samman en egen Linuxdistribution för skolbruk: http://www.slx.no/