2010-01-10

Midisequencern och ljudinspelaren MusE i version 1.0

Precis innan jul släpptes MusE i version 1.0, vilket också tidningen Studio har uppmärksammat. MusE är en midisequencer och ljudinspelare som tar upp kampen med Rosegarden och Ardour.

MusE har stöd bland annat för VST och DSSI, LADSPA och JACK, vilket innebär att det integrerar bra i en Linux-ljudmiljö. MusE 1.0 är skrivet för QT3.

Robban på spamatica.se har gjort ett gäng videotutorials som visar hur man använder MusE för de mest grundläggande operationerna, bland annat att spela in ett MIDI-spår med ett externt MIDI-keyboard och en SoundFont via FluidSynth:Nästa del (1 av 2) går igenom metronom-inställningar, midi-editering, loopar och quantizing:(2 av 2) går igenom sparande av midi-delar, delning av midi-inspelning, klipp och klistra, plugins för midi-instrument, effekter, presets och velocity:Den tredje delen går igenom trumprogrammering i MusE, men den går dessvärre inte igenom hur man får in trumsamplingar och trum-mappningar i programmet, så den är inte helt lämpad för totala nybörjare:Om det dyker upp fler tutorials om MusE från Robban, bör de gå att hitta på hans youtube-sida.

Om ljudproduktion i Linux kan man få grunderna i min blogg http://linux-daw.blogspot.com. Även fast informationen är ganska gammal så är det mesta sig likt, förutom att PulseAudio har kommit in och kastat om förhållandena lite. Dock kör man fortfarande JACK över ALSA när man håller på med musik, så det bör fungera.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: