2008-05-19

Ytterligare en fransman får tillbaka pengar för oanvänt Windows

Man har förut kunnat läsa om att fransmän fått tillbaka pengar för förinstallerad programvara som de inte haft intentioner att använda. Nu är det alltså dags för ett nytt domstolsfall, denna gång mot ASUS, mot förinstallation av Windows och annan programvara på en dator som en konsument köpt. Det fjärde, enligt nedanstående länk.

För några dagar sedan hölls den första hearingen vid Tribunal de Grande Instance gällande konsumentorganisationen UFC Que Choisirs stämning mot företag anklagade för att bryta mot flera artiklar i den franska konsumentköplagen, speciellt artikel L122-1 som förbjuder bundlad försäljning, dvs. försäljning som vid köp påtvingar kunden en vara h*n inte efterfrågat. Hur detta kommer att gå är ännu okänt.

Samtidigt avgjordes ett fall i Normandie om en privatperson som bestridit företaget Racketware's förinstallation av Windows på ASUS-datorer. Domslutet avgjorde konsumentens

rätt och frihet att använda vilket operativsystem som helst och använda annan programvara och operativsystem än det som installerats av [tillverkaren] på datorn.


Ett annat citat (översatt av mig det också):

En av juristerna i Racketware-teamet som redigerar kompensationsguiden (The Reimbursement Guide), kommenterar såhär: "Hindren som satts upp av tillverkaren för en enkel och snabb återbetalning/kompensation av samma belopp som programvaran är värd har fördömts av domaren. Asus praxis kan alltså anses vara bundlad försäljning. Tillverkarna, och därför även återförsäljarna, kommer att behöva se över sin affärspraxis om de inte vill undergå återkommande åtal.


Samtidigt hörs fler och fler röster, bland annat IT-ansvarige på min utbildningsort, om det "förjävliga" i att datorer förinstalleras med Microsofts Windows Vista som ingen i företags- och utbildningssvängen vill ha. Han säger att han "aldrig köper datorer från tillverkare som inte kan nedgradera till Windows XP". Han frågade även hoppfullt huruvida min anmälan av Microsoft till Konkurrensverket fallit väl ut eller inte.

Jag kunde dessvärre berätta att Konkurrensverket lade sig platt, varvid han kommenterade detta med "det är för jävligt. Jag håller på dig! Fortsätt att fajtas."

Jag antar att striden i Sverige är långt ifrån över, men kanske får vi hoppas på fransmännen och enstaka lobbygrupper för att driva frågan någonvart i EU-området.

Urban Anjar på Ubuntu Sverige ledde in mig på rätt spår.

Andra intressanta bloggar , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Unknown sa...

Hej,

I am the one person who's got the refund from Asus. And guess where I live now ?
I am trying to contact the Linux community in Sweden to start here the same action as my group www.racketware.info started in France. I've posted a few things on some mailing lists, but got no feedback at all.
Please contact me if :
rob.racketiciel@gmail.com