2008-05-16

Vi måste styra upp fildelningsvansinnet

Nu funderar man tydligen på, enligt ComputerSweden att filtrera all BitTorrent-trafik genom ett Intrusion Detection Prevention-system. Enda haken, tycker IFPIs hjärndöda representant, är att det inte är lagligen tillåtet än.

För det första: fildelning via BitTorrent är en teknik, den är inte olaglig i sig. För det andra: hur hade plattnackarna tänkt sig att skilja ut laglig från olaglig fildelning? Men dessa tankar verkar inte bekymra:

Bitpatterns, eller bitmönster, är helt enkelt sekvenser av ettor och nollor. Ett virus kan kännas igenom på sitt bitmönster. Men det är inte bara specifika filer som kan kännas igen.

– All trafik har ett fingeravtryck som bland annat består av en så kallad tcp-header och applikationsdata, säger Esben Dahl-Nielsen.

Genom att skapa signaturer som känner igen bittorrentklienter kan all trafik till och från dem stoppas.


Det här börjar nå löjets gräns. Som tur är finns det några få klarsynta som förstår vad problemet verkligen är:

Patrik Hiselius, ansvarig för samhällskontakter på Telia­sonera, anser att filtrering inte är det bästa sättet att stoppa illegal fildelning. Detta eftersom det för med sig centrala frågor om yttrandefrihet och integritet. Enkla och bra legala tjänster med ett brett utbud är det bästa motmedlet, enligt honom.


Det är dags att stoppa den här idiotin nu. Den dag som lagen ändras och trafikanalys på innehållsnivå tillåts, då kommer det bara att komma en ny, inkapslad, krypterad teknik som används istället. Det går inte att vinna genom det här sättet att angripa problemet. Det går bara att förlora.

Andra som skriver om detta: opassande, Suck My Blog, Magazine HumbleBee. Säkerligen med flera.

Andra bloggar om , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

http://freenetproject.org/

PR

Buddy Jesus sa...

Kul att det inte bara är jag som har upptäckt det projektet. :)