2008-05-15

Starta din dator på nolltid!

Ett projekt som jag haft ögonen på i några år är Coreboot. Det hette då LinuxBIOS som talade om mer vad det handlade om, nämligen att byta ut sin dators inbyggda BIOS (Basic Input/Output System) mot Linux.

BIOS är en integrerad del av moderkortet, en programvara som sköter den mest basala in- och utmatningen från datorns delar. BIOS sitter lagrad på en krets på moderkortet och har därför väldigt kort uppstartstid, det behöver inte vänta på att hårddisken/arna skall initieras eller att operativsystemet skall hittas, det bara kör igång när man trycker på strömknappen.

Dagens datorer är lika långsamma att starta som de som fanns för 20 år sedan. I vissa fall tar det längre tid att starta en modern dator än en gammal. Programmen är mer avancerade och likaså tillbehören. Men det gör att väntan ibland blir onödigt lång.

Moderkortstillverkaren ASUS har gått ut med att installera Linux i alla sina moderkort. Man kallar sin produkt för SplashTop och har integrerat den på alla moderkort. Splashtop innehåller Webläsaren Firefox och Skype för att surfa nätet och snacka med polarna via Skype.



Det kan tyckas ganska begränsat, men ofta behöver man inte mer än just webbläsaren för att använda sin dator.

Coreboot tar detta ett steg längre. Coreboot kan man installera på många andra moderkort också, och anpassa sitt operativsystem. Problemet är att BIOS-minnet är begränsat, så ett helt Linux-operativsystem får man för tillfället inte plats med. Och definitivt inte Windows Vista, som tar mer än 10 Gigabyte i anspråk.

Jag byggde för några år sedan en tunn klient (dator över nätverk) som startade Linux från BIOS. Det gjorde att mitt skrivbord fanns uppe på ungefär 5 sekunder, redo att användas. Att starta datorn tog ungefär en halv sekund. Det tar alltså inte längre tid att starta datorn än vad det tar att sätta på teven.

I förlängningen tror jag att det här är ett framtidsprojekt. Tänk vad mycket ström som skulle sparas om man bara har på datorn när man absolut behöver använda den. På många företag och organisationer runt om i Sverige och övriga världen sätter man på datorn när man kommer på morgonen och stänger inte av den förrän man går hem på kvällen. Ofta har många på den till och med på natten.

Det är ett energislöseri utan dess like och om en liknande teknik skulle kunna spara åtskilliga Terawatt på ett år. Under förutsättning att man kan bryta datoranvändningsmönstret, vill säga.

Andra intressanta bloggar åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: