2007-10-12

Microsoft och monopolet på datormarknaden

I dagens Sverige är det populärt att konkurrensutsätta marknader både till höger och (f.d.) vänster. En sund konkurrens är bra för konsumenten och gör att ekonomin blomstrar. Det finns dock några områden inom svenskt näringsliv och offentlig sektor som över huvud taget inte har någon konkurrensutsättning alls.

Datormarknaden är ett av dessa områden. På så gott som alla större återförsäljare av konsumentelektronik i Sverige, såsom OnOff, Elgiganten, Siba och så vidare, är det hart när omöjligt att köpa en dator utan att få med Microsofts Windows i en eller annan form. Oftast är det Windows Vista, ett resurshungrigt operativsystem som får din alldeles nya dator att gå lika långsamt som din förra. I undantagsfall kan det vara Windows XP, Microsofts flaggskepp, som nu funnits i 6-7 år och är ett relativt stabilt och bra operativsystem. Tillsammans har dessa produkter 95% av marknaden.

Hur kan då detta komma sig? Jo, varje stor PC-tillverkare får ett stort antal så kallade OEM-licenser (Original Equipment Manufacturer, ungefär originalutrustningstillverkare) till ett subventionerat pris, av Microsoft, för att installera på deras datorer. Denna OEM-version ligger sedan på hårddisken på den dator som säljs i handeln.

Detta kan ju tas för ett jättebra alternativ, om man vill använda Windows. Vill man inte det, kan man inte välja bort att få Windows, och vad värre är, man måste betala för det om man så slänger det i papperskorgen när man kommer hem. IDG gör en jämförelse:

Låt oss säga att vi går in på ett café för att ta en fika.

- Jag vill ha en kopp kaffe tack.

- Varsågod, här har du en kopp med en kanelbulle till.

- Eh, jag är inte hungrig. Tar gärna en slät kopp utan bulle.

- Vill du inte ha bullen så måste du slänga den - du får inte ge bort den till någon annan. Det blir 30 kronor tack.

- 30 kronor? Kostade inte kaffet 20?

- Jo, men bullen kostar 10.

- MEN JAG VILL INTE HA EN BULLE - JAG ÄR ALLERGISK. Äsch, strunt i det. Jag går någon annanstans där jag kan få en vanlig slät kopp kaffe utan kravet på mig att köpa en bulle jag ändå måste slänga.

- Lycka till, du kommer inte att hitta något café i den här stan som vill ge dig en kopp kaffe utan bulle.


OEM-licensen som följer med en dator som har Windows förinstallerat är även så utformad att man inte får ge bort licensen. Du får heller inte sälja den vidare eller på annat sätt avyttra den. Dessutom är det så att Windows Vista numera anses vara en del av hårdvaran, så en del fall har uppkommit då konsumenter installerat andra operativsystem och garantin för hårdvarufel har upphört.

Detta skulle vi som konsumenter aldrig acceptera på något annat område, men det gör vi tydligen på datormarknaden. Förmodligen därför att utbildningsväsendet sitter i knät på Microsoft och är vana vid det från skolan. Genom generösa programvaru-licensavtal för skolor och just nämnda OEM-licenser är så gott som 100% av de svenska skolorna små Microsoft-filialer. Datorerna som skolan köper in har Windows förinstallerat, och alla vill ändå bara lära sig Windows för det är vad som finns på arbetsmarknaden, eftersom det finns förinstallerat på datorerna man köper in. Moment 22.

Därmed är spiralen igång, skolorna och för all del offentlig sektor, bygger in sig i Microsoft-specifika lösningar som det sedan kostar mycket pengar och utbildning att ta sig ur, eftersom Microsoft använder sig av egna upphovsrättsskyddade dokumentformat och kommunikationsregler, så kallade protokoll.

Johan Schiff (mp) gör jämförelsen med att man skulle låta McDonalds ta över skolköket, att Nike skulle sköta idrottslektionerna, eller att Volvo skulle sköta all utbildning på trafikskolorna. Man skulle sen endast kunna köra Volvo-bilar på speciella Volvo-vägar.

Skolplanen, citerar han, är ganska tydlig på det området:

Skolan skall vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den skall framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen skall vara saklig och allsidig. Alla föräldrar skall med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen.


Ta inte detta fel nu, förinstallerade operativsystem på datormarknaden är jättebra för kunden. Det jag efterlyser är alternativ till att tvingas köpa Windows när man inte vill ha det. Det finns alternativ idag som är fullt jämförbara, men som av osunda marknadsförhållanden tvingas ut från den fria marknaden.

Ändå är detta något som knappt debatteras. Microsofts monopol är taget för något självklart, såväl inom privat som offentlig sektor. När ska vi få se en avreglering av denna marknaden från regeringshåll?

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , ,

7 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Klockrent: "MEN JAG VILL INTE HA EN BULLE - JAG ÄR ALLERGISK." :)

Kul dock att Dell sett ljuset! Apropå det, har du testat betan av Gutsy Gibbon något?

Anonym sa...

Köp Dell då får du välja bort OS:et om du vill.

/F

Anonym sa...

tt: Jo, jag testkörde den i en virtuell maskin ett tag, men jag har inte installerat den skarpt på någon burk än. Dock känner jag (till) flera som kör den, det är ju bara en vecka till release så den är stabil som fan, som Dr. Alban skulle sagt.

F: Men jag är ute efter PRINCIPEN. ;) Dessutom måste man telefonbeställa om man vill ha en dator utan OS från Dell, man kan (ännu) inte klicka i "Inget OS" på webben. Det suger.

Förresten kan du klicka i "Övrigt" istället för "Anonym" och skriva in "F" där istället, om det passar. ;)

Anonym sa...

asså det här med ubuntu och linux. Det verkar spännande men jag är bara rädd att jag kommer sitta där som ett fån och inte få igång datorn... och inte internet ... och inte applikationerna... osv

Anonym sa...

Butcher Bird: Jag förstår din oro, det är alltid en viss inlärningstid för att förstå och använda ett nytt system. Det finns dock en del bra funktioner som gör att det är ganska riskfritt att prova:

1. Många Linux-varianter, däribland Ubuntu, kommer på en så kallad LiveCD, vilket gör att man kan starta upp hela operativsystemet från CD, utan att installera något alls. Det är fullt fungerande inklusive internetanslutning och kommer med webläsare, ett helt kontorspaket, Internet-telefoni, musik- videospelare, med mera. Där kan man prova sig fram med programmen hur ofta man vill tills man känner sig mogen för att installera. Givetvis är prestandan inte lika bra som om det skulle vara installerat på hårddisken, men man kan få en känsla för det i alla fall.

2. Det finns en stor gemenskap i Sverige, med många hjälpsamma och kunniga människor som hjälper till att få dig på banan. Det finns till och med möjlighet att få en dedikerad fadder, som just du kan vända dig till om du vill ha hjälp med något. Forumet återfinns på http://ubuntu-se.org/forum. Om du vill registrera dig, gör det här.

Om fyra dagar, den 18 oktober, släpps nya versionen av Ubuntu, 7.10. Återkom hit till bloggen då, så ska jag ha en fin nedladdnings- och bränningsguide klar. :)

Anonym sa...

Äh, Unbuntu är ju snorenkelt. Allt man behöver (firefox) finns ju installerat direkt ;-)

BJ: Man ringer Alltid och beställer från Dell eftersom man får bättre priser då.

/F

Anonym sa...

F: Ska tänka på det om/när jag vill ha en bärbar Dell. :)