2007-10-15

Microsoft anmält till Konkurrensverket

Marknaden för konsumentdatorer är ett kapitel för sig vad gäller konkurrens och möjlighet att etablera sig. För att fungera ordentligt måste en dator ha ett så kallat operativsystem. Detta operativsystem sköter in- och utmatning av data till och från till exempel skärmen, hårddisken, tangentbordet eller skrivaren. Det är själva grunden för att olika program skall kunna fungera oberoende av vilken typ av komponenter som sitter i datorn.

Det allra vanligaste operativsystemet idag är Microsoft Windows XP, följt av Microsoft Windows Vista. Det finns dock en hel del andra att välja på. Under förutsättning att man vet var man ska leta. Det är nämligen allt annat än lätt att som vanlig konsument hitta alternativen.

När man läser på Konkurrensverkets webbplats under "Missbruk av dominerande ställning" hittar man en del intressant. Det står bland annat att:

En dominerande ställning grundas i regel på en mängd omständigheter som var för sig inte nödvändigtvis behöver vara avgörande. Faktorer som har betydelse är

  • företagets finansiella styrka,

  • dess möjlighet att hindra andra från att etablera sig på marknaden,

  • företagets tillgång till
    - insatsvaror
    - patent och andra immaterialrättigheter samt
    - teknologi och annan kunskapsmässig överlägsenhet.


Vidare står det att ett företag kan anses dominerande om det har mellan 40 och 50 procent av marknaden.

Microsoft har mellan 90-95% av konsumentmarknaden när det gäller datorer och operativsystem. Dock finns det några förbehåll på hemsidan:

Att ha en dominerande ställning på en marknad är inte förbjudet i sig. Men ett dominerande företag får inte missbruka sin ställning så att konkurrensen skadas. Det får till exempel inte använda sig av diskriminering eller underprissättning för att slå ut en svagare konkurrent eller förhindra nyetablering.


För att ytterligare förtydliga problemställningen ger man därför exempel på vad som kan vara missbruk av dominerande ställning. Det finns fyra huvudkriterier att välja på. Var och en, antar jag, är lika illa med avseende på konkurrenshämmande åtgärder:


  • Begränsning av produktion och marknader. Detta kan ske genom exklusivavtal och liknande som binder distributören till leverantören och tvärtom.
     

  • Kopplingsförbehåll. Ett exempel på detta är att ett dominerande företag utnyttjar sin starka position och kräver att köparen även köper en annan produkt, som inte har ett naturligt eller sakligt samband med den första varan.
     

  • Oskäliga inköps- och försäljningspriser. Att ta ut orimligt höga priser för en vara eller en tjänst (överpris) är exempel på detta. Även motsatsen är förbjuden. Ett företag får inte ta ut priser som ligger under kostnaden för tillverkningen (underpris) för att slå ut konkurrenter eller försvåra för dem att komma in på marknaden.
     

  • Diskriminering. Det kan exempelvis förekomma om priser, rabatter eller andra affärsvillkor leder till att företag behandlas olika utan att det finns någon saklig anledning. Även leveransvägran är en form av diskriminering.
     


Då ska vi se om dessa fyra kriterier kan appliceras på den svenska konsumentdatormarknaden som den ser ut idag. Själv har jag tänkt att inhandla en laptop (bärbar dator) för att använda på min tremånaders resa till Kenya efter nyår. Jag har då hört efter i min "hemstad" Östersund, på i tur och ordning OnOff, Elgiganten, Alina Systems samt Holodeck, alla med ett antal konsumentdatorer till försäljning. Alla datorer levererades med något operativsystem av typen Microsoft Windows. Rond 1: Check.

Begränsning av produktion och marknader.



På frågan om det gick att få datorerna utan Windows i någon form svarade alla återförsäljarna att det var omöjligt. Datorerna kom från fabriken med en Windows-licens påklistrad och denna gick inte att ta bort. Det var heller inte tillåtet att sätta i en tom hårddisk för att slippa installera över Windows-operativsystemet. Rond 2: Check.

Kopplingsförbehåll.



På frågan hur mycket av priset på datorn som utgjordes av (i de flesta fall) Microsoft Windows Vista, fick jag svaret att detta var cirka 1000 kronor av totalpriset. Detta förvånade mig, eftersom Windows Vista i butik kostar från ca 2600 kronor (på OnOff) upp till 5000 kronor. Detta förklarade man med att det var en speciell version som fanns förinstallerad som inte kunde köpas i butik. På frågan vad som var skillnaden rent funktionsmässigt, svarade man att det inte var någon skillnad alls. Rond 3: Check.

Oskäliga inköps- och försäljningspriser.



Huruvida detta scenario stämmer överens med den sista punkten, Diskriminering, eller inte är svårt att avgöra. Jag kunde dock inte se en enda konkurrerande produkt till Microsoft Windows i någon av butikerna och på de ställen jag frågade fick jag nekande svar. Det som fanns att erbjuda var

  • Microsoft Windows Vista Business

  • Microsoft Windows Vista Home Basic

  • Microsoft Windows Vista Home Premium

  • Microsoft Windows Vista Ultimate

  • Microsoft Windows XP Professional

  • Microsoft Windows XP Home Edition


Vad detta innebär är att det inte går att få tag på någon alternativ programvara till Microsofts operativsystem på någon av dessa butikskedjor. Mest frapperande är att det inte går att beställa datorer utan Microsoft Windows i en eller annan form. Att det inte går att välja bort det vid köp är mycket underligt, då det är en fullt utbytbar programvara som inte på något sätt kan anses vara del av hårdvaran.

Att man från tillverkarna av datorer skickar med en licens på Microsoft Windows är begränsande av konkurrens, det hindrar etablering för konkurrerande operativsystem som exempelvis Linux eller andra fria operativsystem och det hämmar innovationen inom datorområdet. Jag har redan skrivit att jag tycker att förinstallerade operativsystem är bra för kunder. Det är den totala likriktningen och brist på alternativ som jag vänder mig emot.

För att detta skall upphöra har jag anmält Microsoft till Konkurrensverket. Vem vet, jag kanske till och med får ett svar från dem. Jag har även skrivit till ett antal politiker. Kanske det kan hända något på det här området om tillräckligt många nappar.

Andra intressanta bloggar om: , , , , , , , , ,

20 kommentarer:

Anonym sa...

Som grädde på moset finns ju även de här två fallen som nyligen avgjorts:

Fransman fick tillbaka pengar för Windows

Microsoft dömda att betala nästan 5 miljarder i böter

Ska bli mycke intressant att höra om detta. :)

Erik Piehl sa...

Hoppas att det går bra för dig! Kör själv linux och får bygga mina datorer själv om jag inte vill ha Win installerat. I framtiden skulle det vara skönt om man vid sitt datorköp kunde välja mellan Win, Linux eller OSX efter eget behag.

Unknown sa...

Bra initiativ! Jag hoppas verkligen detta leder till något bra. Tack för att du gör detta!

Anonym sa...

Underbart!! Jag uppskattar verkligen ditt arbete. Jag har räknat lite och kommit fram till att jag betalat ca 11000 :- på Microsofts produkter (som jag aldrig använt någonsin).

Någonting är väldigt fel här. Jag som kund vill köpa en dator men tvingas på en massa extra produkter som jag inte ens vill ha (från en helt annan tillverkare). Det är som att, när du tecknar någon form av TV-abonnemang, tvingas köpa till en TV (fast du redan har en sådan).

Anonym sa...

Bör inte vara något problem om du inte vill ha Windows:

1. Köp valfri dator, inklusive det förinstallerade operativsystemet.

2. Första gången du startar datorn, gärna redan i butiken när du köper den, välj att inte acceptera villkoren i licensavtalet.
Operativsystemet blir då inte helt installerat.

3. Avinstallera operativsystemet och återlämna licensetiketten och medföljande installationsskiva till butiken mot ersättning för licenskostnaden. (En OEM-licens, som det är frågan om här, skall inte kosta mer än ungefär 1000kr, så det är rätt.)

Anonym sa...

Olle P: Förutom att Microsoft själva säger att man inte kan få tillbaka pengar på OEM-licenser så är det en god idé. Men jag har också läst EULAn och sett att det står att om man bara tackar nej till den så kan man returnera licensen.

Ett av problemen är att windows-licensen är påklistrad på laptopens undersida och att man då får skära loss den på ett eller annat sätt.

Ett exempel på hur enkelt det är att returnera sin OEM-version av Microsoft Windows illustreras av den fransman som länkas till ovan, som efter endast 1 år i rätten fick tillbaka sina investerade pengar.

Ett föga enkelt sätt, skulle jag vilja påstå.

Anonym sa...

Angående att få tillbaka pengar på oem-licenser så vet jag de som försökt. Men leverantörerna tolkar det inte som vi vill.

Man har rätt att få tillbaka pengarna för produkten om man inte godkänner avtalet och leverantörerna är med på det. Problemet är att produkten är datorn och inte operativsystemet. Du har alltså rätt att låta köpet gå tillbaka. Men inte bara operativsystemet. Du får alltså lämna tillbaka hela datorn.

Vet inte om det är rätt eller fel. Men så har det i alla fall varit i enskilda fall.

/Marcus

Thomas Tvivlaren sa...

Mycket intressant! Håll oss uppdaterade!

Anonym sa...

Ett strålande initiativ med denna anmälan!

Nu hoppas jag att den inte bara "försvinner" i byråkratin, utan att det kommer ut något konkret av den.

Tursamt nog har ju även vissa tidningar tagit till sig din anmälan som en nyhet. Det kommer att försvåra för myndigheten att bara negligera den.

Stort tack för ett mycket viktigt initiativ.

Broder Tuck från Sherwoodskogen

Anonym sa...

Ja, imorgon skall det tydligen publiceras ett par artiklar. Får se om det sätter fart på debatten lite. Man kan ju alltid hoppas. :)

Ska posta länkarna till dem här.

Anonym sa...

Här är länkarna till artiklarna på ÖP och LTZ.

Anonym sa...

En annan tråkig nackdel med förinstallerat MS-operativ på märkesdatorer är att man inte ens får en riktig windowsskiva med så att man själv kan göra en clean och fin installation utan all extra skitprogramvara som skitat ner hela registret är inlagd och diverse smyg-spywares.
Man får bara med eventuellt en återställningsskiva eller 2.
ILLA!

Anonym sa...

En TT-notis i DN också.

Anonym sa...

anonym: Ja, det är ju inte bara negativt för de som inte vill ha Windows.

Dessutom gör ju monopolet att konkurrensen urvattnas och framstegen på operativsystemsmarknaden går långsammaren än vid hälsosam konkurrens.

Anonym sa...

Du är fan korkad, sluta slicka linux i röven :D

Anonym sa...

Köper du en Acer med Windows inatallerat är det Acer som valt Windows.
Tror inte MS bestämmer vilka OS tillverkarna skall installera.
Vill de leverera med Linux kan de göra det, men faktum är att de inte skulle sälja många datorer eftersom mer än 90% föredrar windows.

Anonym sa...

Jag har aldrig sagt att man tvunget ska leverera med Linux, jag vill endast och enbart ha möjligheten att välja bort Windows.

Det är det hela.

Anonym sa...

Låt mig först salutera ditt initiativ att anmäla till Verket för borttappade ärenden. Hoppas verligen att det händer något på grund av din anmälan.

Rätten att välja är något som till och med den enklaste pizzeria har greppat vid det här laget. Vill du ha något som står på menyn går det alltid att fixa. Men vill du idag köpa en dator kan du med få undantag inte räkna med annat än Windows för tillfället senaste version förinstallerat.

Som konsument kan det av flera skäl vara av intresse att inte betala för äran att återigen fungera som en betalande betatestare av deras senaste operativsystem. Deras trackrecord har ju inte visat att de någonsin släppt en version som inte behöver plåstras om eller renoveras i olika omfattning.

Analogin med en bilköpare, som hela tiden måste betala extra för att få alla 4 hjulen runda, eller att varje vecka få ett nytt tändstift levererat i brevlådan på grund av ett de redan monterade inte fungerade som de skulle, är inte så långt från verkligheten.

Att föregående version av ett operativsystem har fått alla dessa lagningar och lappningar åtgärdade är väl känt. Varför då envisas med att som standard leverera ännu ett system med version 1.0 utan att samtidigt ge valmöjligheten till en bevisat fungerande version?

Jag tar inte ställning till vilka system någon väljer att använda, alla har sina egna för och nackdelar. Men jag tar ställning för rätten att välja.

Lycka till! Är det något jag kan hjälpa dig med i pilgrimsfärd mot rättvisans land så hör av dig.

Anonym sa...

Hurra för dig!
Detta är något som jag tänkt på en hel del. Man undrar hur Konkurrensverket fungerar när ett företag som Microsoft kunnat nå en sådan dominerande ställning med Windows.
Jag själv sponsrade nyligen Microsoft när jag köpte laptop från Acer, har dock inte tid med en rättegång a la fransman utan hoppas på dig och andra moralens väktare! Länge leve fri konkurrens!

Anonym sa...

Hej! :-)

Hur går det???

/woomba