2007-10-09

Fyrtio år sedan Ernesto "Che" Guevara mördades, 9 oktober 1967



Den internationellt mest kända symbolen för revolution och uppror mot översitteri och storföretagens lakejer firar idag fyrtio år som död, beordrad skjuten av Bolivias dåvarande president René Barrientos efter överläggningar med CIA.

SvD rapporterar att Steven Soderbergh nu håller på med två långfilmer om Che Guevara. De fortsätter med att Jon Lee Andersson som skrivit "den grundligaste" av Che-biografierna "anser att Guevara på 1960-talet motsvarade vad Usama bin Ladin är idag". Undra om Usama kommer att pryda lika många t-shirts och tonårsväggar i framtiden?

Guevaras sista ord ska ha varit "Jag vet att du är här för att döda mig. Skjut, fegis, du ska bara döda en man".

SvD:s Per Gudmundsson är inte imponerad. Jag är inte förvånad.

Om man hade tänkt sig oskadliggöra en man för att få slut på kampen kunde man inte ha misslyckats mer. Che Guevara har förmodligen tjänat sitt syfte mer som död än han någonsin kunde ha gjort som levande. Sicken otur.



Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

"Den internationellt mest kända symbolen för revolution och uppror mot översitteri och storföretagens lakejer firar idag fyrtio år som död, beordrad skjuten av Bolivias dåvarande president René Barrientos efter överläggningar med CIA."

Äh, det där kan väl aldrig stämma? USA är ju det godas försvarare! Ju!

Anonym sa...

...var han inte mest en knullsugen motvals-kärring?

Anonym sa...

Han var en klart dubiös karaktär. Dock har han alldeles för många liv på sitt samvete för att kunna sägas vara en hjälte i någon form.

CIA gjorde dock sitt största misstag när de godkände (eller vad som nu hände) hans likvidering. Nu är alla vänsterkids i palestinasjal iklädda che-prylar även fast de inte har en aning om vad han åstadkom.

Bättre förebild kan man ju ha, menar jag. :)