2007-08-29

Microsoft pressade sina partners att rösta i SIS

Enligt en artikel i Computer Sweden har Microsoft skickat ett brev till en del av sina partners där de "förväntar sig" att de går med i SIS och röstar igenom den svenska ja-rösten.

Att Microsoft med alla medel försöker upprätthålla sitt de facto-monopol på operativsystemsmarknaden och med sin kontorssvit är det väl ingen som är direkt förvånad över, om man kan sin historia. Som exempel kan nämnas webbläsarna Internet Explorer vs. Netscape, där den senare var en mycket dominerande spelare för några år sedan, tills den förra lanserades gratis och inbakad i operativsystemet Windows. Microsoft har också ett antal gånger köpt upp konkurrenter och inlemmat dessa i sina egna produkter. Så att de skulle gå in och göra allt för att standardisera sin egen sorgliga skapelse är ingen överraskning.

Vad som däremot förvånar är att Swedish Standards Institute (SIS), har ett så fullständigt uppåt väggarna slappt regelverk som tillåter att man går med i ett standardiseringsarbete dagen innan eller samma dag som ett röstningsförfarande, utan att ha varit med i arbetsgruppen och diskuterat.

I ljuset av den här skandalen borde SIS lägga ner sin röst, alternativt rösta NO, with comments, krypa tillbaka till sina kontor och jobba fram ett nytt regelverk som inte tillåter sådana här uppenbara röst-riggningar.

Det är ju så att man skäms å deras vägnar.

Andra bloggar om: , , , , , ,

Inga kommentarer: