2007-08-08

1-klicks-installation i Linux

De flesta moderna Linux-varianter har ett bra installationsprogram, eller pakethanteringssystem, som låter användaren söka efter och installera program mycket enkelt. Ett sådant är Synaptic som låter användaren söka och installera alla olika program som finns i ett enda system, kanske inte alltid den allra allra senaste versionen, men där man söker rätt på ett program, väljer och trycker på "installera" och sen startar upp programmet när det är installerat.

Det verkar dock som att majoriteten av gamla Windows-användare föredrar det tröttsamma letandet på tusen sidor på Internet efter senaste versionen av ett installationsprogram, ladda ner och spara och till sist köra installationen och ange konfigurationsinställningar till förbannelse.

Nu finns det snart ett system som kan tillgodose detta infernaliska letande på Internet även för de som kör Linux. Initiativet heter Click'n Run och kommer att när det öppnar stödja de största Linuxvarianterna, bland andra Debian, Fedora, openSuSE och Ubuntu.

Förvisso samlas alla program på en site, som någon sorts http://download.com, men förhoppningsvis känns det lite bättre för inbitna windowsianer att ha någonstans att resa med sin webbläsare för att installera program istället för att sköta allt lokalt via pakethanteringssystemet.

När nu Dell börjat skeppa datorer med Ubuntu förinstallerat i Storbritannien, Frankrike och Tyskland vilket innebär att det förhoppningsvis bara är en tidsfråga innan de kommer till Sverige, och Lenovo och HP lovat leverera Linux kanske det kan bli lite snurr på branschen.Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Inga kommentarer: