2007-08-13

Johan Norberg är en idiot

Nu har jag sett på sista delen av Utbildningsradions serie Globalisering. I den sitter Johan Norberg och säger att globaliseringen är det absolut häftigaste som hänt världen. Och han säger att på en minut lyfts 60 människor ur fattigdom. Ja, Johan, det gör de alldeles säkert. Han nämner dock inte med en stavelse de negativa konsekvenser som detta för med sig.

Att globaliseringen och etablerandet av multinationella jätteföretag i exempelvis Kina och Indien har inneburit relativt välstånd för många människor i jämförelse med de monetära tillgångar som tidigare fanns är väl inget att tjafsa om.

Men när man konkurrensutsätter tillgången på vatten, är det bra? När man etablerar företag som totalt struntar i miljön för att kontrollsystemen är helt obefintliga och dessa förstör vattendrag och sjöar för generationer framåt, är det bra? Eller när Internationella valutafonden (IMF) och Världsbanken ställer krav på att länder som söker lån ska koncentrera sig på exportgrödor som kaffe och bomull istället för att sträva efter att kunna bli självförsörjande på livsmedel, är det bra?

När kaffepriset sätts i New York på så låg nivå att de etiopiska bönder som ska leva av odlingen inte får nog med pengar för att försörja sin familj, är det bra? Har ni inte sett filmen Black Gold, gör det.

Förvisso får mannen betalt för att föra ut globaliseringens lovsång, men om man totalt kan blunda för de externaliserade sociala kostnader som det för med sig, då behöver man skaffa sig nya glasögon.

Globaliseringen är jättebra. Om man är vit, rik och välutbildad. Då kan man köpa billiga kläder och billig elektronik. Herregud, det är så billigt att du kan passa på att köpa två par jeans istället för ett.

Globalisering är inte fullt lika bra om du exempelvis är kines och jobbar på jeansfabriken i 18-timmarsskift efter en frukost på ris och vatten och får 13 öre per par jeans du färdigställer. Eftersom det inte finns några problem på arbetsplatsen behövs det inga fackföreningar, så därför är de för säkerhets skull förbjudna. Se pseudodokumentären China Blue för exempel.

Om man som Johan Norberg efter dylika exempel fortfarande framhåller att globalisering är odelat positivt är man totalt jävla dum i huvudet. Men det är väl så att för att laga omelett måste man knäcka några ägg. Tur för Johan Norberg att Johan Norberg inte är ett av de äggen.

Andra bloggar om: , , , , ,

4 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Väl talat! Icke att förglömma så är ju en annan stor nackdel med globaliseringen att demokratin urholkas även i den "fria världen". När gigantiska företag sätter tryck på länders regeringar så finns det få tvivel om varför en oreglerad marknad inte är det bästa för mänskligheten...

Anonym sa...

Va?! Har du inte hör Michael Treschow's Sommarprogram? Globalisering är skitbra!

Nejdå, lyssna på dessa istället:
Filip & Fredrik 2007
Michael Nyqvist 2007
Martin Kellerman 2007
Christer Fuglesang 2007
Mikael Strandberg 2006 (skit bra!)

//F

Anonym sa...

Läs Norberg innan ni uttalar er!

Ricardo Andrés Sánchez sa...

Hi, i don't speak swedish (i had to use translator) but i totally agree with you. I just watched "Globalisation is Good" and i wanted to vomit at the second it started. This guy talks like massive consumption, consumerism, capitalism, globalisation and all gobal order is great because it lets people to be "free" and get rich if the are not.
But that cannot be called freedom at all, he skips about how powerful economies enslave small ones, how the system force much conutries to introduce themselves into the system and be the support of the bigger ones making them impossible to emerge as an economy and a society. And most important, what about us as cultures (are we going to dessapear?) what about global warming, contamination, extintion, climate change? Does money and "richness" and capitalism worth it?